Na hlavný obsah

V Nepále našli havarované lietadlo s 22 pasažiermi a telá 14 obetí

Pátranie po stroji komplikovalo zlé počasie.

V Nepále našli havarované lietadlo s 22 pasažiermi a telá 14 obetí
Na ilustračnej snímke letisko v nepálskom hlavnom meste Káthmandu. Foto: SITA/AP

Nepálski záchranári našli v pondelok (30. 5.) ráno trosky havarovaného súkromného lietadla, ktoré v nedeľu (29. 5.) zmizlo z radarov v horách asi 200 kilometrov severozápadne od hlavného mesta Káthmándú. Na mieste zatiaľ našli telá 14 obetí.

Na palube bolo podľa leteckej spoločnosti 22 ľudí vrátane dvoch Nemcov. O náleze informoval hovorca nepálskej armády. Neuviedol však žiadne informácie o prípadných preživších ani ďalšie detaily. Pátranie po stroji komplikovalo zlé počasie.

Išlo o pravidelný let, ktorý využívajú turisti a ktorý bežne trvá asi 20 minút. Lietadlo stratilo kontakt s riadiacou vežou asi päť minút pred pristátím, povedal už skôr činiteľ aerolínií Tara Air, ktorá prevádzkovala stroj.

Letecká spoločnosť uviedla, že na palube boli štyria Indovia, dvaja Nemci a 16 Nepálčanov. Tento zoznam zahŕňa aj trojčlennú posádku. Medzi cestujúcimi bolo sedem žien.

Havarovaný stroj Twin Otter kanadskej výroby prispôsobili na štarty a pristátia na krátkych dráhach. Lietadlá na tejto linke prelietavajú medzi horami a potom pristávajú v údolí. Na trase spoja, ktorý pre výpravy do hôr často využívajú turisti, nie je podľa úradov žiadne iné letisko, kde by sa dalo pristáť.

Na území Nepálu leží osem zo 14 svetových osemtisícoviek vrátane najvyššej hory sveta Mount Everest. V krajine s veľmi hornatým terénom a rýchlymi zmenami počasia sú letecké havárie relatívne časté. Väčšina letísk sa navyše nachádza na miestach, kam sa možno len ťažko dostať iným dopravným prostriedkom.

Letisko v Jomsome, kam havarovaný stroj mieril, často označujú za jedno z najnebezpečnejších na svete. Leží totiž vo výške 2 682 metrov nad morom a má jedinú asfaltovú dráhu. Je východiskovou bránou pre zahraničných milovníkov vysokohorskej turistiky, ktorí odtiaľ vyrážajú do oblasti hory Annapurna. Rovnako tak aj pre hinduistických pútnikov, ktorých cieľom je chrám Muktinath.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet