Na hlavný obsah

V nepálskych horách zmizlo lietadlo s 22 ľuďmi na palube, pátrajú po ňom

Lietadlo zmizlo z radarov.

V nepálskych horách zmizlo lietadlo s 22 ľuďmi na palube, pátrajú po ňom
Ilustračná snímka. Foto: twitter/ NDTV

V nepálskych horách v nedeľu (29. 5.) krátko po štarte zmizlo z radarov lietadlo súkromnej leteckej spoločnosti s 22 ľuďmi na palube. Stroj mieril z mesta Pokhara, ktoré leží takmer 200 kilometrov severozápadne od hlavného mesta Káthmándú a ktoré je vyhľadávanou turistickou destináciou, na sever do Jomsomu.

S odvolaním sa na zástupcu firmy a vlády o tom informujú tlačové agentúry. Úrady začali pátraciu akciu.

Išlo o pravidelný let, ktorý využívajú turisti a ktorý bežne trvá asi 15 minút. Lietadlo prevádzkuje spoločnosť Tara Air, ktorá lieta prevažne s lietadlami Twin Otter kanadskej výroby, ktoré prispôsobili na štarty a pristátia na krátkych dráhach.

V oblasti už niekoľko dní prší, lety však kvôli počasiu neobmedzili. Lietadlá na tejto trase prelietavajú medzi horami a potom pristávajú v údolí. Na trase tohto spoja, ktorý pre výpravy do hôr často využívajú turisti, nie je podľa úradov žiadne iné letisko, kde by mohlo pristáť.

Jedno z najnebezpečnejších letísk na svete

Letisko Jomsom často označujú za jedno z najnebezpečnejších na svete. Leží vo výške 2 682 metrov nad morom a má jedinú asfaltovú dráhu. Je východiskovou bránou ako pre zahraničných milovníkov trekingu, ktorí odtiaľ vyrážajú do oblasti hory Annapurna, tak pre hinduistických pútnikov. Tí smerujú do uctievaného chrámu Muktinath.

Jeden zo zástupcov leteckej spoločnosti podľa agentúry Reuters uviedol, že na palube lietadla boli štyria Indovia a dvaja ďalší cudzinci, ktorých národnosť nespresnil. List Hindustan Times píše o štyroch Indech a troch Japonkách. Popri 19 pasažieroch bola na palube dvojčlenná posádka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet