Na hlavný obsah

V New Yorku protestovali proti možnému zrušeniu práva žien na interrupciu

Ľudia skandovali "Moje telo, moja voľba".

V New Yorku protestovali proti možnému zrušeniu práva žien na interrupciu
Protest na podporu práva žien na interrupciu v New Yorku. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí v utorok (3. 5.) večer v New Yorku protestovali proti zverejnenému návrhu stanoviska Najvyššieho súdu Spojených štátov o zrušení verdiktu v prípade Roe verzus Wade z roku 1973, ktorý garantuje právo žien na interrupcie. Informovala o tom agentúra AFP.

Dav protestujúcich sa zhromaždil pred budovou súdu na Dolnom Manhattane a mával tabuľami s nápismi „Moje telo, moja voľba“, „Som žena, nie maternica“, „Legalizujte potraty“ alebo „Budem mať menej práv, než moja mama“.

„Nejde len o otázku reprodukčných práv. Ide aj o otázku rasovej a ekonomickej spravodlivosti,“ uviedla jedna z protestujúcich Lauren Workmanová. Domnieva sa totiž, že zákaz potratov ovplyvní najmä ženy zo sociálne slabších pomerov a príslušníčky menšín s inou farbou pleti.

Protestujúcich podporila aj newyorská generálna prokurátorka Letitia Jamesová. Guvernérka New Yorku Kathy Hochulová ešte predtým uviedla, že právo na interrupcie sa bude v tomto štáte chrániť, pripomína AFP.

„Každý, kto potrebuje podstúpiť interrupciu, je u nás vítaný. Potraty budú v štáte New York vždy bezpečné a dostupné,“ uviedla Hochulová v príspevku na twitteri.

Uniknutý návrh stanoviska sudcov Najvyššieho súdu USA potvrdzuje, že väčšina z nich začiatkom tohto roka podporovala zrušenie platnosti historického rozhodnutia z roku 1973. Súd v tomto prípade známom ako „Roe verzus Wade“ garantoval právo žien na interrupcie.

V prípade zrušenia tohto rozhodnutia z roku 1973 budú o interrupciách rozhodovať legislatívne orgány v jednotlivých amerických štátoch. Očakáva sa, že viac ako polovica z nich tieto zákroky zakáže prípadne obmedzí, dodáva AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet