Na hlavný obsah

V Rusku rastie nespokojnosť. Prípad odstúpeného diplomata je predzvesťou toho, čo môže prísť

Ľudia sa však zdráhajú protestovať verejne.

V Rusku rastie nespokojnosť. Prípad odstúpeného diplomata je predzvesťou toho, čo môže prísť
Na snímke sídlo ruských prezidentov, moskovský Kremeľ. Foto: SITA/AP

Tri mesiace vojny na Ukrajine poznačili aj ruskú spoločnosť a politiku. Krajinu opúšťa stredná trieda, ktorá sa obáva represií v súvislosti s kritikou vojny.

Len málo ľudí z verejného života sa však odvažuje protestovať verejne. Jedným z posledných prípadov je dlhoročný ruský diplomat, ktorý pôsobil v ruskej misii pri Úrade OSN v Ženeve.

Ten vo verejnom liste rezignoval na svoju funkciu práve pre nesúhlas s vojnou na Ukrajine.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Za svoju krajinu sa hanbí

„Niekedy skrátka musíte niečo urobiť, aby ste sa na seba ešte dokázali pozrieť v zrkadle,“ odkázal v rozhovore s Guardian 41-ročný Boris Bondarev. Ten verejne rezignoval na funkciu vyhlásením, že sa ešte nikdy tak veľmi nehanbil sa svoju krajinu.

Zatiaľ zostáva v Ženeve, ale ako dodal, vie, že po návrate do Ruska nebudú jeho vyhliadky vôbec ružové.

Rusko vojnu na Ukrajine 3 mesiace nazýva „špeciálnou operáciou“. Ľuďom, ktorí postup armády kritizujú, hrozí za šírenie „falošných správ“ do 15 rokov za mrežami. Stále častejšie vidíme štát zasahovať proti blogerom alebo iným aktivistom.

„Štát utužuje kontrolu nad spoločnosťou okrem iného prostredníctvom kontroly mediálneho priestoru a represívnych opatrení. Takže ktokoľvek s tou vojnou nesúhlasí a dovolil by si svoj postoj vyjadriť verejne, veľmi pravdepodobne by sa stal predmetom postihu,“ pripomína Jan Šír z Karlovej univerzity.

Rastúca nespokojnosť

Ruská stredná trieda uteká z Ruska cez južný Kaukaz. Ľudia sa obávajú, že čoskoro nenakúpia inde než na čiernom trhu, že prišli o perspektívy. Na istote im nepridáva ani obchodovanie Ruska v podstate len s Čínou a Indiou.

Niektoré ruské nezávislé médiá poukazujú na rastúcu nespokojnosť. Hovorí sa tiež o čistkách v armáde alebo FSB, lenže nie sú medializované.

„Na povrchu tá fasáda vyzerá pevne. Predpokladám, že pod povrchom to môže vrieť, ale na nejaký výbuch to zatiaľ ešte nevyzerá,“ hovorí Šír.

Prípad odstúpeného diplomata preto podľa analytika môže byť prvou lastovičkou alebo jednou z prvých. Z krajiny údajne odišiel Anatolij Čubajs, označovaný za strojcu ruskej privatizácie.

Ten bol okrem iného poradcom Vladimira Putina pre otázky udržateľného rozvoja. Medzi známe tváre, ktoré krajinu opustili, patrí napríklad aj bankár Oleg Tiňkov.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál