Na hlavný obsah

V Topoľčanoch si môžu občania adoptovať svoj záhon, mesto vytvorilo záhradky

Ktokoľvek tam môže pestovať bylinky.

„Adoptuj si svoj záhon!“ vyzýva mesto Topoľčany svojich obyvateľov. Staré pieskoviská či nevyužité panely upravili na záhradky, kde si ktokoľvek môže pestovať svoju zeleninu či bylinky.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Priestor bol veľmi dlho nevyužívaný. Pôvodne ho inštalovali pre kotolňu. Odstránenie pilierov bolo stavebne aj finančne náročné. „Mesto sa preto rozhodlo ohradiť to a skultivovať priestor vo forme záhradiek,“ priblížila pre televízny regionálny magazín Regina obyvateľka mesta Eva Červená.

Topoľčany ponúkajú kompost zadarmo

„Mesto Topoľčany tieto záhony vytvorilo na hluchých alebo nevyužívaných miestach, ktoré sme si vytipovali. Sú to staré alebo nevyužívané pieskoviska alebo panely, ktoré tu boli dlhé roky. Napadlo nám pretvoriť miesta, aby dostali nový život a nový zmysel, na komunitné záhony. S týmto sme začali pilotne na piatich miestach, uvidíme ako sa to ujme,“ vysvetlila hovorkyňa Topoľčian Lenka Savarová.

„Neďaleko odtiaľto je kompostáreň, v ktorej vyrábame kompost z bioodpadu, ktorý sa zbiera z celého mesta. Občania majú možnosť si ho zadarmo vyzdvihnúť,“ uviedla Savarová.

Občania si môžu pohnojiť svoje záhony. Odpad, ktorý sa zbiera, sa tak vráti na iné miesta.

Obyvatelia nápad mesta so záhradkami oceňujú. „Keď si to ľudia osvoja, určite sa tu budeme stretávať a vymieňať si skúsenosti,“ dodala obyvateľka Topoľčian Zuzana Bartoníková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny