Na hlavný obsah

V žilinskej nemocnici sa podarila unikátna operácia

Pacientovi predĺžili ramennú kosť.

Jedinečná operácia v žilinskej nemocnici – 15-ročnému pacientovi predĺžili ramennú kosť. Využili na to inovatívnu metódu. Do kosti mu vložili magnetický vnútrodreňový fixátor. Túto metódu použili ako prví na Slovensku aj v Česku.

Metódu rozťahovania kostí pomocou magnetu aplikovali v žilinskej nemocnici pred dvomi rokmi na dolných končatinách. Očakávajú, že dobré výsledky dosiahnu aj na ramennej kosti.

Magnetický fixátor sa dá použiť iba u pacientov, ktorí už majú ukončený vývoj kostí, teda najmenej 14 až 15-ročných. Kratšia ramenná kosť pre pacienta neznamená iba kozmetický, ale aj funkčný problém.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Po úspešnej operácii stačí krátky pobyt v nemocnici a posúvanie magnetického fixátora zvládne rodina doma. Asi po 18 mesiacoch po ukončení predlžovania lekári z kosti fixátor vyberú.

Moderné liečebné postupy prinášajú efekt nielen pacientom. Pre nemocnicu to znamená zvýšenie atraktivity a možnosť prilákania nových lekárov. „Myslím si, že to má veľký vplyv na udržateľnosť personálu, prípadne na záujem uchádzačov o zamestnanie,“ uviedol riaditeľ nemocnice Eduard Dorčík.

Dôkazom je aj primár detskej ortopédie Juraj Popluhár, ktorý by vraj bol už dávno v zahraničí, keby nemal možnosť zavádzať na oddelení najnovšie postupy liečby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny