Na hlavný obsah

Väčšina dezinformačných webov v Česku opäť funguje

Túto scénu zásobuje aj slovenský obsah.

Správca českých domén prestal blokovať sedem českých dezinformačných webov s výnimkou Aeronetu. Zablokovanie znížilo ich návštevnosť o 50%. Česi nemajú zákony, o ktoré by sa mohla oprieť dlhodobá blokáda. Českú dezinfoscénu tiež výdatne zásobuje slovenský obsah.

Nepravdy o utečencoch, o zinscenovanom útoku na Ukrajinu či údajné dôkazy o tom že v Buči nevraždili ruskí vojaci. To všetko dokázal správca českých domén tri mesiace blokovať. Dôvod? Vyhodnotil to ako bezpečnostné riziko. Návštevnosť webov poklesla o polovicu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Išlo o mimoriadne opatrenia v mimoriadnej dobe. V čase začatia ruskej agresie bolo kľúčové obmedzenie šírenia nepravdivých a zavádzajúcich informácií v online priestore. Tento cieľ teraz považujeme za splnený,“ uviedol hovorca CZ.NIC Vilém Sládek.

Na dramatický nárast počtu neprávd o Ukrajine v kyberpriestore upozorňovali dátoví analytici už mesiace pred konfliktom.

„Niekedy na začiatku októbra začal stúpať počet dezinfomácií okolo Ukrajiny a Ruska. Dramaticky to začalo stúpať v treťom týždni v januári tohto roku. Potom to vystrelilo v súvislosti vykonaním vojenskej agresie. Čiastočná blokácia zohrala svoju rolu, pretože tak 14 dní až 3 týždne poklesla návštevnosť o viac ako 50 %,“ špecifikoval dátový analytik Semantic Vision František Vrábel.

Česká dezinfoscéna sa vtedy začala prekvapivo plniť slovenským obsahom. Tomu napomohla aj a neexistujúca jazyková bariéra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet