Na hlavný obsah

Viac ako 21 000 ľudí na Slovensku má obmedzený prístup k potravinám

Kamenná predajňa chýba vo vyše 800 obciach.

Zájsť ráno do obchodu po čerstvé pečivo nie je pre každého samozrejmosťou. Viac ako 21 000 ľudí na Slovensku má naďalej obmedzený prístup k potravinám. Problém trvá dlho. V obciach chýbajú predajne už roky. Ministerstvo pôdohospodárstva ho plánuje do dvoch rokov vyriešiť.

Obec Nižná Voľa na východe Slovenska funguje bez predajne potravín už piaty rok. Bývalému prevádzkovateľovi sa pri 270-tich obyvateľoch neoplatilo podnikať.

„Tri kilometre vo vedľajšej obci je kamenná predajňa potravín, tak tí ktorí sú motorizovaní si vedia nakúpiť potraviny,“ povedal starosta obce Nižná Voľa Marcel Kaščák.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Obyvateľom, ktorí nemajú dopravný prostriedok, nemá kto doniesť potraviny. „Nosí mi ich buď dcéra alebo nevesta. A keď nie, tak manželka keď ide ku doktorovi to kúpi. Inak nič,“ uviedol obyvateľ obce.

Nejde o ojedinelý prípad. Kamenná predajňa chýba vo vyše 800 malých obciach.

Rezort má viacero variantov

Od politikov už v minulosti zaznelo niekoľko návrhov, ako problém chýbajúcich potravín vyriešiť. Ani jeden z nich sa neujal. Teraz túto tému otvára ministerstvo pôdohospodárstva.

„Ministerstvo uvažuje o viacerých variantoch. Najviac sa nám pozdáva kamenná predajňa, pretože tieto predajne v obciach, alebo tie budovy v obciach odkiaľ obchodníci odišli, tam zostali,“ uviedol predseda zboru poradcov ministra pôdohospodárstva Martin Katriak.

Aby neboli takéto predajne v strate, rezort si vie predstaviť daňové úľavy pre prevádzkovateľov, aj nižšie odvody za zamestnancov. Zástupcovia obcí však dávajú opätovnému otvoreniu kamenných predajní nízke šance.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko