Na hlavný obsah

Viac ako polovica dospelých Európanov má problém s nadváhou či obezitou

Hovorí o tom správa WHO.

Viac než polovica dospelej populácie v Európe je príliš tučná. Vo svojej výročnej správe o obezite to v utorok (3. 5.) uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informuje o tom agentúra DPA.

Zo správy o obezite v európskom regióne WHO za rok 2021 vyplýva, že približne 59 percent dospelých trpí buď nadváhou alebo obezitou. Problém postihuje viac mužov ako ženy – nadváhu má 63 percent mužov v porovnaní s 54 percentami žien.

S nadmernou telesnou hmotnosťou má problém aj jedno z troch detí. S nadváhou alebo obezitou podľa správy WHO trpí 29 percent chlapcov a 27 percent dievčat veku sedem až deväť rokov. Medzi dospievajúcimi sa tento podiel zvyšuje na 25 percent, pričom z detí mladších ako päť rokov má nadváhu iba osem percent.

Nadváha a obezita ako dôvod invalidity

Ľudia trpiaci obezitou alebo nadváhou zasahuje neúmerne viac koronavírus, pričom u ľudí s vysokou  telesnou hmotnosťou je väčšia pravdepodobnosť, že budú hospitalizovaní alebo tejto chorobe podľahnú, uviedla WHO.

Počiatočné údaje WHO tiež naznačujú, že obezita u detí a dospievajúcich v dôsledku pandémie stúpa. 

Nadváha a obezita patria vo všeobecnosti v európskom regióne WHO medzi hlavné príčiny invalidity a úmrtí, pričom obezita by sa mohla v nasledujúcich desaťročiach v niektorých krajinách stať hlavným rizikovým faktorom rakoviny a nahradiť fajčenie.

Obezita zvyšuje riziko vzniku rakoviny, chronických ochorení dýchacích ciest či kardiovaskulárnych ochorení. Takisto môže viesť k problémom s pečeňou a obličkami, bolestiam chrbta a problémom duševného zdravia. Európsky región WHO tvorí 53 krajín a teritórií vrátane niekoľkých štátov v Strednej Ázii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet