Na hlavný obsah

Viaceré divadlá vyradili ruských umelcov z vystúpení. Podľa viacerých však bojkot nemá budúcnosť

Košické divadlo vyjadrilo solidaritu s Ukrajinou zmenou programu.

Dirigenti Valerij Gergijev, sopranistka Anna Netrebko či predstavenie Veľkého baletu v Kráľovskej opere v Londýne. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu mnohých ruských umelcov vyradili z kultúrnych vystúpení.

Prácu na niektorých projektoch ruských autorov pozastavili aj české Národné divadlo či štátne divadlo Košice. Podľa mnohých však úplný bojkot ruskej kultúry nemá budúcnosť.

O uvalenie kultúrnych sankcií žiadali prostredníctvom petície osobnosti ukrajinskej kultúry. Kultúrne inštitúcie na celom svete sa postavili za ruských umelcov, ktorí nikdy neprestali bojovať proti Putinovmu režimu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Nikto nevyraďuje žiadnych ruských dramatikov. U nás v rovnakej dobe režíroval ruský režisér Tomotij Kljabin a chystáme s ním ďalšiu spoluprácu. Pôsobilo tu s ním množstvo ruských umelcov. Všetci, ktorí tu pracujú, odsudzujú Putinovu vojnu,“ povedal riaditeľ Národného divadla v Prahe Jan Burian.

Štátne divadlo Košice vyjadrilo solidaritu s Ukrajinou zmenou v budúcoročnom programe.

„Budúcoročnú dramaturgiu v opere som nastavil tak, že som vynechal ruskú operu, ktorú som mal naplánovanú. Nahrádzam to úplne iným dielom. V košickom divadle sú naši umelci, ktorých rodiny nemôžu byť v pokoji, otcovia museli narukovať. Máme predstavenie kde máme obsadenú rolu ukrajinským umelcom a ten človek musel narukovať do vojny. Ale, nemôžeme povedať, že každý ruský umelec je zlý,“ hovorí Roland Khern Tóth, riaditeľ opery Štátneho divadla Košice

Západ sa podľa (ruského prezidenta Vladimira) Putina snaží zakazovať ruskú kultúru aj diela veľkých ruských autorov. Niektoré svetové inštitúcie skutočne stiahli ruské diela z repertoáru. Operný súbor Národného divadla v Prahe vyradil zo svojich plánov Čajkovského operu Črievičky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko