Na hlavný obsah

Víťazstvo nacionalistov zo Sinn Féin rozprúdilo debatu o budúcnosti Severného Írska

Jej cieľom je zjednotenie s Írskom.

Víťazstvo nacionalistov zo Sinn Féin rozprúdilo debatu o budúcnosti Severného Írska
Ilustračná snímka.

Oči britských aj svetových politických komentátorov sa upierajú na Severné Írsko. V tamojších parlamentných voľbách zvíťazila írska nacionalistická strana Sinn Féin.

Jej cieľom je vystúpenie z britskej únie a zjednotenie Írska. Unionisti, ktorí skončili na druhom mieste vinia Londýn a takzvaný írsky protokol, ktorý má za úlohu predísť vzniku tvrdej hranice medzi Írskom a Severným Írskom.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian.

Presne 101 rokov trvalo severoírskym nacionalistom, kým získali prevahu v parlamente. Podľa predstaviteľov strany Sinn Féin im ľudia odovzdali hlasy pretože chcú, aby politici riešili ich problémy, ako napríklad rast cien a nefunkčné zdravotníctvo.

Podpredsedníčka strany Sinn Féin Michelle O’Neillová vyzýva všetky politické strany na dialóg o budúcnosti krajiny. Tých, ktorí volajú po nezávislosti, no aj tých, ktorí chcú ostať v únii s Veľkou Britániou.

Ultimátum unionistov

Kabinet Borisa Johnsona sa snaží upokojiť unionistov a tvrdí, že Severné Írsko má pevnú pozíciu v rámci Spojeného kráľovstva.

Minister zodpovedný za Severné Írsko, Brandon Lewis, hovorí, že nacionalisti ešte stále nemajú početnú prevahu nad unionistami. Oba tábory musia začať spolupracovať čo najskôr a zostaviť vládu.

Unionisti už dali Johnsonovi ultimátum – britská únia alebo írsky protokol. Ak sa nezmenia jeho podmienky, prípadne sa úplne nenahradí, ministrov nenavrhnú, čo by znamenalo patovú situáciu a politickú krízu.

Otázkou ostáva, ako a či sa Londýn dohodne s Bruselom. Doterajšie rokovania stroskotali na pozíciách, s ktorých žiadna strana nechcela ustúpiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál