Na hlavný obsah

Vláda rieši znečistenie rieky Slaná, na opatrenia vyčlenila 200 000 eur

Rieku znečistila banská voda z bane Siderit.

Vláda rieši znečistenie rieky Slaná, na opatrenia vyčlenila 200 000 eur
Na snímke znečistená rieka Slaná. Foto: TASR

Na opatrenia, ktoré majú pomôcť zastaviť znečistenie rieky Slaná, vyčlení štát 200 000 eur. Rezort financií má ministerstvu hospodárstva poskytnúť tieto prostriedky zo štátnych finančných aktív. Návrh z dielne envirorezortu zobrala vláda na vedomie.

„Účelom materiálu je, aby vláda SR vzala na vedomie informáciu o zhoršenom stave povrchového toku Nižná Slaná v dôsledku vytekania banských vôd z bane Siderit Nižná Slaná a uložila príslušným členom vlády SR úlohy smerujúce k realizácii opatrení na presmerovanie vytekajúcich banských vôd, vykonať kontrolu a monitoring stavu po realizácii presmerovania vytekajúcich banských vôd a navrhnúť ďalšie opatrenia,“ píše envirorezort.

Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík (SaS) má bezodkladne zabezpečiť opatrenia na zníženie natekania nekontaminovaných banských vôd do hlbších obzorov bane.

Taktiež sa má postarať o monitoring stavu bane a stavu vytekajúcich banských vôd, píše sa v materiáli. Následne má v spolupráci s ministrom životného prostredia Jánom Budajom (OĽANO) navrhnúť ďalšie opatrenia na čistenie vytekajúcich banských vôd do Slanej.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára, príčinou je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, ktorý v obci Nižná Slaná v okrese Rožňava fungoval do roku 2008.

Výsledky rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza vzoriek vody potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu. Znečistenie rieky Slaná nemá negatívny vplyv na kvalitu pitnej vody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny