Na hlavný obsah

Vláda z plánu obnovy podporí výskumníkov ohrozených vojnou

Financie sú dostupné pre výskumníkov v rôznych fázach kariéry.

Vláda z plánu obnovy podporí výskumníkov ohrozených vojnou
Ilustračná snímka - laboratórna pracovníčka. Foto: TASR

Úrad vlády (ÚV) SR v piatok (20. 5.) spustil výzvu pre univerzity a výskumné inštitúcie vo výške 15 miliónov eur. Jej cieľom je podporiť výskumných pracovníkov, ktorých ohrozuje vojnový konflikt na Ukrajine. Do výzvy sa môžu zapojiť kvalitní ľudia zo zahraničia, ktorí majú potenciál obohatiť slovenskú vedu.

“Nejde o humanitárnu pomoc, keďže špičkových výskumníkov na Slovensku potrebujeme. Ako krajina však máme dlhodobo problém s lákaním talentu a internacionalizáciou vedy, výskumu a vzdelávania. Vedci a vedkyne postihnuté konfliktom na Ukrajine aj vďaka tejto výzve získajú pracovnú istotu na niekoľko rokov,” povedala Michaela Kršková, generálna riaditeľka Sekcie výskumu vývoja a inovácií ÚV SR.

O finančnú podporu sa môže hlásiť univerzita alebo výskumná inštitúcia, ktorá v nadväznosti na situáciu na Ukrajine prijala či prijme výskumného pracovníka. Okrem ukrajinských vedcov a vedkýň môže ísť v menšej miere aj o výskumníkov z Ruska, Bieloruska a Moldavska, ak ich ohrozuje vojenský konflikt.

Chcú nalákať 150 výskumníkov

Financie sú dostupné pre výskumníkov v rôznych fázach kariéry. Ide o študentov doktorandského štúdia, postdoktorandov, výskumných pracovníkov a vedúcich výskumných pracovníkov vrátane vysokoškolských učiteľov. Počet žiadostí výskumnej inštitúcie je neobmedzený.

“Veríme, že v rámci výzvy sa nám podarí podporiť príchod až 150 výskumníkov a výskumníčok. V rámci otvorenejších a kvalitnejších vysokých škôl je práve takáto pomoc veľmi dôležitou súčasťou nášho snaženia. Ide pritom o prvú z výziev z plánu obnovy v oblasti výskumu a inovácií,” uviedol štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis.

Príspevok pokryje mzdové náklady, príspevok na výskum a nepriame výdavky, ktoré vznikajú prijímacej inštitúcii. Finančnú podporu môžu vyplácať až po dobu 36 mesiacov.

Pre doktorandských študentov je to 48 mesiacov. Výzva je otvorená odo dňa vyhlásenia až do vyčerpania prostriedkov, najneskôr však do 31. decembra 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet