Na hlavný obsah

Vo svete medziročne narástol počet popráv, najviac ich vykonali v Iráne

Vysoké počty má aj Saudská Arábia, Pakistan či India.

Vo svete medziročne narástol počet popráv, najviac ich vykonali v Iráne
Na ilustračnej snímke elektrické kreslo, ktoré slúži na popravu. Foto: TASR/AP

Počet popráv vo svete v minulom roku oproti roku 2020 stúpol o 20 percent. Vo 18 krajinách vykonali dovedna 579 popráv. Informuje o tom medzinárodná mimovládna organizácia Amnesty International (AI).

Podľa správy AI bolo najviac popravených v Iráne, a to minimálne 314 ľudí. V porovnaní s rokom 2020 je to nárast o viac ako 50 popráv, keďže predvlani popravili v ázijskej krajine najmenej 246 ľudí. Počet popravených je v tejto krajine najvyšší od roku 2017, podľa AI to súvisí s popravami za drogové trestné činy.

„Je to v príkrom rozpore s medzinárodným právom, ktoré zakazuje trestať smrťou zločiny, ktorých súčasťou nebolo zámerné usmrtenie iného človeka,“ podotýka Amnesty. Počet odsúdených na trest smrti za drogovú trestnú činnosť je v tejto krajine viac ako päťnásobný než v roku 2020. Stúpol z 23 na 132 popravených.

„Zaznamenaný počet popravených žien v Iráne takisto vzrástol, z 9 na 14. Iránske orgány pokračovali aj v absolútne neprípustnom útoku na práva detí, keď popravili tri osoby za trestné činy spáchané v čase, keď mali menej ako 18 rokov,“ pripomenula AI.

V Iráne trest smrti využívali disproporčne proti príslušníkom a príslušníčkam etnických menšín na základe neurčitých obvinení, ako napríklad „nepriateľstvo voči Bohu“. AI pripomína, že minimálne 19 percent z popravených bolo z balúčskej etnickej menšiny, ktorá tvorí len približne 5 percent z 84-miliónovej populácie krajiny.

Vysoké počty popráv aj v Saudskej Arábii

V Saudskej Arábii sa počet štátom povolených popráv v roku 2021 oproti predošlému dokonca zdvojnásobil. Za jediný deň v minulom roku tam vykonali 81 popráv.

„Po poklese počtu popráv v roku 2020 sa Irán a Saudská Arábia minulý rok opäť vrátili k intenzívnemu využívaniu trestu smrti. Hanebne pri tom porušovali zákaz, ktorý ukladá medzinárodné právo v oblasti ľudských práv. Ani prvé mesiace roka 2022 nenaznačujú, že by ich vôľa vykonávať popravy slabla,“ povedala generálna tajomníčka AI, Agnes Callamardová.

„Obeťou hlboko chybného saudskoarabského systému spravodlivosti sa stal aj Mustafa al-Darwish, mladý príslušník saudskoarabskej šiítskej menšiny obvinený z účasti na násilných protivládnych protestoch,“ informovala AI. Popravili ho 15. júna, po nespravodlivom procese a na základe „priznania“, ktoré úrady získali mučením.

Za nižším počtom vykonaných popráv v roku 2020 môže pandémia koronavírusu, ktorá značne spomalila priebeh súdnych procesov. „Opatrenia proti šíreniu pandémie, ktoré v predchádzajúcom období spomalili súdne procesy, sa v roku 2021 postupne uvoľňovali a celosvetovo sudcovia a sudkyne v 56 krajinách uložili najmenej 2 052 trestov smrti,“ uvádza AI.

Čína či KĽDR počty popráv taja

Dodáva, že tresty smrti predstavujú takmer 40-percentný nárast oproti roku 2020. Najväčší nárast pritom zaznamenali v Bangladéši (zo 113 na 181), Indii (zo 77 na 144) a v Pakistane (zo 49 na 129).

AI však v zahrnutých číslach neuvádza tisíce odsúdených a popravených ľudí, ktoré Amnesty predpokladá v Číne, ani predpokladané vysoké počty popráv v Kórejskej ľudovodemokratickej republike a Vietname. „Utajená štátna prax a obmedzený prístup k informáciám znemožňujú presne monitorovať popravy v týchto troch krajinách a v niekoľkých ďalších treba zaznamenaný súhrn považovať za minimálny počet,“ konštatovala Amnesty.

Nárast trestov smrti zaznamenali aj v Mjanmarsku počas obdobia, keď vláda vyhlásila stanné právo a armáda poverila súdením civilistov vojenské súdy. „Takmer 90 ľudí tak bolo svojvoľne odsúdených na smrť, viacerí z nich v ich neprítomnosti, čo široká verejnosť vnímala ako cielený záťah proti protestujúcim, novinárom a novinárkam,“ informovala organizácia.

Vláda zneužívala svoju moc aj v Egypte, keď sa počas výnimočného stavu štátne orgány uchyľovali k mučeniu a hromadným popravám, často po nespravodlivých súdnych procesoch pred tzv. súdmi pre štátnu bezpečnosť.

Pozitívny trend

Počet krajín, o ktorých je známe, že vykonávajú popravy, už druhý rok po sebe klesá. Ide teda o pozitívny trend. Napríklad v Sierra Leone parlament jednohlasne zrušil možnosť trestu smrti za akýkoľvek zločin. Rovnako tak rozhodol aj najvyšší zákonodarný útvar v Kazachstane.

Vláda Papuy-Novej Guiney sa pustila do vnútroštátnej revízie trestu smrti, ktorá v januári 2022 vyústila do prijatia zákona o jeho zrušení a v súčasnosti sa čaká na jeho vstup do platnosti. O zrušení trestu smrti sa hovorí aj v Ghane a Stredoafrickej republike.

V Spojených štátoch sa stala Virgínia 23. štátom, ktorý zrušil trest smrti. Ide o prvý takýto štát na juhu USA. V roku 2021 v USA popravili 11 ľudí, čo bolo najmenej od roku 1988.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet