Na hlavný obsah

Vodičov čakajú zmeny. Viaceré bezpečnostné prvky budú už povinné

Ovplyvní to aj ceny.

Majiteľov áut čakajú zmeny. Kým pri kúpe nového vozidla si doteraz výbavu vyberali sami, po novom budú viaceré bezpečnostné prvky už povinné. Premietne sa to aj do cien nových áut. Na zmeny by sa mali pripraviť aj majitelia starších vozidiel.

V štátoch Európskej únie zomrie pri dopravných nehodách na cestách asi 25 000 ľudí ročne. Európska komisia chce toto číslo znížiť aspoň na polovicu a v roku 2050 chce dosiahnuť nulovú nehodovosť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Od júna tohto roka budú v európskych vozidlách povinné nové bezpečnostné technológie. Ich cieľom je zvýšiť bezpečnosť na európskych cestách. Zároveň aj ochrániť najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky,“ priblížila Ingrid Ludviková, hovorkyňa Zastúpenia EK na Slovensku.

Varovanie vodiča pred ospalosťou, bezpečné cúvanie s kamerou prípadne snímačmi, čierna skrinka alebo systém na zobrazenie vybočenia z jazdného pruhu. To je len časť z balíka nových povinných bezpečnostných prvkov.

Dopravný analytik hovorí, že niektoré z nich už mnohí vodiči v autách majú. Za každý z nich si však priplácajú. „Bolo to síce nepovinné, ale výrobcovia išli popredu a teraz je výsledok. Ten, že nehôd je o niečo menej,“ poznamenal Jozef Drahovský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko