Na hlavný obsah

Vojna na Ukrajine má negatívny vplyv na slobodu tlače

Slovensko si v rebríčku polepšilo o 8 miest.

Vojna na Ukrajine má negatívny vplyv na slobodu tlače
Ilustračná snímka.

Vojna Ruska proti Ukrajine má zničujúce dôsledky pre slobodu tlače v regióne. Tvrdí to organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).

Po zverejnení najnovšieho rebríčka slobody tlače informovala, že ruská vláda prevzala úplnú kontrolu nad správami a informáciami, aby ovládla pohľad verejnosti na inváziu na Ukrajinu.

Jubilejný 20. rebríček slobody tlače poukazuje na obrovskú polarizáciu vo svete. Podľa Pavla Szalaia z RSF na národnej úrovni ide o vzostup médií, ktoré šíria iba jeden názor alebo len názory namiesto informácií a faktov.

Na medzinárodnej úrovni ide zas o polarizáciu medzi štátmi, ktorá sa prejavuje ako informačná vojna. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

„Momentálne ju vedie Rusko na Ukrajine. Ruská armáda cielene útočí na novinárov. Prostredníctvom propagandy sa Rusko dlhodobo snaží kontaminovať aj európsky informačný priestor,“ uviedol Szalai.

Blokovanie dezinformačných webov

V Rusku aj v Číne existujú podľa neho fenomény, aké Európa nepozná. Poukazuje na kontrolu alebo blokádu celých území od prístupu k internetu.

„Je to nebezpečné aj pre Európu. Európa sa, žiaľ, dnes nevie efektívne a v súlade s princípmi právneho štátu brániť proti tejto nepriateľskej propagande a kontaminácii svojho verejného priestoru dezinformáciami,“ vysvetľuje analytik.

RSF považuje za problematické zablokovanie ruských dezinformačných médií bez vhodného právneho rámca, čo by mohlo viesť k odvetným opatreniam proti európskym médiám.

Európa je podľa rebríčka regiónom, kde novinári ešte stále môžu pracovať najslobodnejšie. RSF však upozorňuje, že starý kontinent potrebuje trvalý mechanizmus, aby mohol ochraňovať verejnú diskusiu.

Sloboda tlače na Slovensku

Slovensko si v najnovšom rebríčku polepšilo o 8 miest. Podľa Pavla Szalaia sme však profitovali najmä z prepadu Rakúska alebo Holandska.

Dodáva, že napriek tomu možno zlepšenie postavenia Slovenska v rebríčku vysvetliť pokrokom v boji za spravodlivosť. Najmä v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Reformy vlády na zlepšenie mediálneho prostredia však hodnotí ako pomalé.

„Hoci opozícia, predovšetkým bývalý premiér Robert Fico, veľmi agresívne a sústavne útočí na novinárov, zaznamenali sme menej útokov zo strany vládnych predstaviteľov,“ spresnil Szalai.

Pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače premiér Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti vyzval opozičných aj koaličných politikov, aby sa k médiám správali s úctou, pretože ich slovník je zrkadlom spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál