Na hlavný obsah

Vojna na Ukrajine sa vedie aj na poli propagandy

Paralely sú známe z histórie.

Vojna na Ukrajine sa vedie aj na poli propagandy. Paralely sú známe z histórie. Azda najznámejšiu vojnovú propagandu malo nacistické Nemecko.

Aj v súčasnosti sa bežní Rusi v štátnej televízii a novinách dozvedia len informácie, ktoré schváli Kremeľ. Slobodné a nezávislé platformy ruské úrady zväčša blokujú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Špeciálna vojenská operácia, oslobodenie či denacifikácia Ukrajiny. To sú slová, ktorými Kremeľ ospravedlňuje inváziu na Ukrajine od prvého dňa.

Jedným z najznámejších príkladov ruskej propagandy je prípad zbombardovanej pôrodnice v Mariupole, keď Moskva tvrdila, že išlo o vojenský objekt a zranené mamičky boli najaté herečky.

„Oni si ohľadom akejkoľvek takejto udalosti vytvoria vlastný príbeh, ktorý nemusí byť založený na silných faktoch, pretože okolo neho vedia vytvoriť rôzne teórie o tom, čo bolo pravdivé a tento príbeh systematicky vysielajú cez svoje médiá,“ vysvetľuje Dominika Hajdu, analytička GLOBSEC.

Ďalším príkladom je masaker v Buči, ktorý sa podľa ruskej propagandy vôbec nestal, hoci zabíjanie civilistov potvrdzujú aj satelitné snímky. Rusi manipulovali aj hrozbami tretej svetovej vojny.

„Ako poznáme nás a nášho vodcu Vladimíra Putina, výsledkom môže byť aj použitie jadrových zbraní,“ vyhlásila Margarita Simonjanová, šéfredaktorka Russia Today.

„A citovala dokonca zaujímavý výrok Vladimíra Putina o tom, že Rusi počas jadrovej vojny pôjdu do raja,“ zdôraznil Jiří Just, spolupracovník RTVS v Moskve.

Iné ako štátne médiá už v Rusku prakticky neexistujú. Aj to je podľa analytičky dôvod, prečo bežní Rusi veria vojenskej propagande.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet