Na hlavný obsah

Von der Leyenová a Macron súhlasia s prípadnou revíziou základných zmlúv EÚ

Niektoré členské štáty s tým nesúhlasia.

Von der Leyenová a Macron súhlasia s prípadnou revíziou základných zmlúv EÚ
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na záverečnom ceremoniáli Konferencie o budúcnosti Európy. Foto: Twitter/Ursula von der Leyen

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa vyslovili v pondelok (9. 5.) v prospech revízie základných zmlúv o fungovaní EÚ. Informovala o tom agentúra AFP.

Leyenová zároveň chce, aby EÚ rozhodovala o citlivých otázkach kvalifikovanou väčšinou. Povedala to na záverečnej ceremónii Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) v sídle Európskeho parlamentu (EP).

Zmeniť smerovanie EÚ sa podľa Von der Leyenovej dá najpriamejšou cestou v rámci existujúcich zmlúv. Zároveň však uznala „v prípade potreby“ možnosť úpravy týchto základných zmlúv.

„Musíme zreformovať naše texty, to je zrejmé,“ povedal v tejto súvislosti Macron.

Niektorí namietajú

Vyhlásenie týchto politikov prišlo bezprostredne po tom, čo AFP informovala o neformálnom dokumente, v ktorom desať členských krajín EÚ kritizuje možné revízie základných zmlúv o fungovaní EÚ. Takéto zmeny by si mohli v niektorých členských štátoch vyžadovať usporiadanie referend, analyzuje AFP.

„Myšlienky prezentované občanmi na konferencii by mali hovoriť samy za seba a zaslúžia si, aby sa s nimi seriózne pracovalo. Nemali by však slúžiť ako nástroj presadzovania osobitných záujmov inštitúcií,“ píše sa v neformálnom dokumente, ktorý podpísali Bulharsko, Česko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Litva, Lotyšsko, Malta, Slovinsko a Švédsko.

„Pripomíname, že zmena zmlúv (o EÚ) nikdy nebola účelom konferencie. Dôležité je, že riešime nápady a obavy občanov. Aj keď v tejto fáze nevylučujeme žiadne možnosti, nepodporujeme neuvážené a predčasné pokusy o spustenie procesu smerujúcemu k zmene zmlúv,“ pokračuje dokument.

Medzi požiadavky CoFoE patrí napríklad odstránenie jednomyseľnosti členských štátov EÚ v hlasovaniach o citlivých oblastiach, akými sú dane, sociálne zabezpečenie, zahraničná politika i prijímanie nových členov.

Ďalším návrhom CoFoE je splnomocniť EP, aby sám predkladal legislatívne návrhy namiesto Komisie a Európskej rady. Konferencia tiež žiada, aby EÚ prevzala väčšiu zodpovednosť v oblastiach, ktoré sú výlučne v kompetencii členských štátov, akými sú obrana či zdravotníctvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet