Na hlavný obsah

Vrchný rabín v Rusku kritizoval Lavrova za tvrdenia o Hitlerovi, že mal židovský pôvod

Lavrova kritizoval aj izraelský premiér.

Vrchný rabín v Rusku kritizoval Lavrova za tvrdenia o Hitlerovi, že mal židovský pôvod
Na archívnej snímke vpravo ruský prezident Vladimir Putin, vľavo najvyšší ruský rabín Berel Lazar. Foto: TASR/AP

Ruský vrchný rabín Berel Lazar označil výroky šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova o židovskom pôvode Adolfa Hitlera za šokujúce. Naznačil, že by bolo dobré sa za ne ospravedlniť. List The Jerusalem Post k tomu napísal, že ide v Rusko o nezvyčajný postoj, keďže predstavitelia ostatných cirkví vyjadrujú podporu ruskej vojne proti Ukrajine.

Lazar je považovaný za človeka blízkeho prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Napriek tomu ale, rovnako ako federácia židovských ruských komunít, ktorú vedie, vyjadril nesúhlas s ukrajinskou vojnou, aj keď Putinov režim priamo nekritizoval.

„Nepovažujem sa za človeka, ktorý by mal radiť šéfovi ruskej diplomacie. Ale bolo by pekné, keby sa Židom ospravedlnil a priznal, že sa mýlil. Myslím, že by potom bolo možné tento incident považovať za vybavený a obrátiť stránku,“ napísal Lazar v odpovedi na žiadosť o komentár židovskej spravodajskej agentúry Jewish Telegraphic Agency (JTA).

Lazar tiež uviedol, že „nie je správne akokoľvek porovnávať“ súčasné udalosti s holokaustom. Podobné porovnanie podľa neho „znevažuje úsilie hrdinských vojakov, ktorí oslobodili Osvienčim a vztýčili víťaznú vlajku nad Reichstagom“.

Lavrov cez víkend v rozhovore s talianskou televíziou obhajoval ruské tvrdenie o nevynutnosti denacifikácie Ukrajiny. Nie je to podľa neho v rozpore s tým, že je jej prezident židovského pôvodu. „Podľa mňa bol židovského pôvodu aj Hitler, takže to absolútne nič neznamená. Sami Židia hovoria, že najväčší antisemiti sú Židia,“ vyhlásil Lavrov.

Izrael mení postoj

Izrael na to reagoval ostrou kritikou a predvolal si ruského veľvyslanca. Lavrovov úrad ale v utorok v útokoch pokračoval a obvinil Izrael z podpory „neonacistického režimu v Kyjeve“.

Server The Times of Israel poukázal na to, že premiér Naftali Bennett sa doteraz snažil o neutrálny postoj k ukrajinskej vojne, avšak v prípade reakcie na Lavrovove výroky povedal jednoznačne, že je to lož. Podľa serveru Izrael ustupuje od svojej neutrality.

Posiela Ukrajine viac obranných zbraní a medzinárodne izolované Rusko sa čoraz viac kloní k Iránu, píše server s tým, že Lavrovove výroky znamenajú nový rozkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet