Na hlavný obsah

Vrcholí jarná aktivita kliešťov, pozor by si mali dávať aj majitelia psov či mačiek

Dôležitá je prevencia.

S oteplením a prechodom do leta prichádza aj neželaný sprievodný jav – sezóna kliešťov. Ich jarná aktivita sa začína koncom marca a vrcholí v apríli a máji.

Nenápadný parazit je prenášačom nebezpečných ochorení – lymskej boreliózy a kliešťovej encefalitídy. Hygienici varujú, že prípadov týchto ochorení z roka na rok pribúda.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Len jedno percento kliešťov alebo menej ako jedno percento je infikovaných. „Nie každý znamená hneď hrozbu ochorenia. Ak máme smolu, že sa na nás prisal kliešť, ktorý bol infikovaný, tak môžeme tak o 10 až 14 dní očakávať, že u človeka objavia prvé príznaky ochorenia,“ vysvetlila epidemiologička Mária Avdičová.

Medzi príznaky patrí najmä zvýšená teplota či bolesti hlavy. „Potom prichádza druhá fáza, v ktorej sa prehlbujú príznaky poškodenia centrálneho nervového systému. Tie pacienta vedú k lekárovi, vtedy sa diagnostikuje aj ochorenie. A začína sa liečiť,“ uviedla pre televízny regionálny magazín Regina.

Vyzdvihuje dôležitosť prevencie. „Napríklad podkolienky, ktoré budú chrániť, aby sa kliešť neprichytil na pokožku. Druhou zásadou je, po návrate z prírody sa prezrieť. Ak sa zistí zaklieštenie, tak treba vhodným spôsobom odstrániť kliešťa. K dispozícii máme aj očkovanie,“ dodala Avdičová.

Kliešte ohrozujú psy aj mačky

Kliešte ohrozujú aj zvieratá. Veterinár Róbert Maňko povedal, že na klinike sa s kliešťami stretávajú každý deň.

„Apeloval by som na chovateľov, že ak by došlo k prisatiu kliešťa, tak v prvom rade treba chrániť majiteľa. To znamená, že kliešťa nevyberáme rukou, sú na to špeciálne pinzety,“ povedal.

Odporúča prevenciu, či už vo forme tabliet alebo obojkov. „Treba si uvedomiť, že infekcia sa šíri. Pokiaľ je psík, ktorý je infikovaný a napadne ho zdravý kliešť, tak sa infikuje aj on, odpadne a potom môže napadnúť aj majiteľa. Vzhľadom na to, že psy často nosia kliešte domov, je to časté,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko