Na hlavný obsah

Výbuch v havanskom hoteli si vyžiadal už 26 obetí, takmer 50 ľudí je v nemocnici

Prezident uistil, že nešlo o bombový útok.

Výbuch v havanskom hoteli si vyžiadal už 26 obetí, takmer 50 ľudí je v nemocnici
Na snímke zničený kubánsky hotel Saratoga. Foto: TASR/AP

Počet obetí výbuchu v luxusnom hoteli Saratoga v centre Havany je 26, ďalších 46 ľudí zostáva hospitalizovaných.

Nedávnu správu Červeného kríža o 32 mŕtvych a 19 nezvestných úrady popreli a označili ju za „chybu“, píše agentúra AFP. Medzi obeťami sú aj štyri deti. Príčinou nešťastia bol zrejme únik plynu.

Záchranári naďalej prehľadávajú trosky hotela v nádeji, že nájdu ďalších preživších. Pátranie sa momentálne sústredí na interiér budovy a jej suterén. Jeden z hasičov na mieste uviedol, že v horných poschodiach budovy nenašli žiadne telá ani preživší.

Kubánsky minister zdravotníctva José Ángel Portal agentúre AP povedal, že počet zranených sa môže ešte zvýšiť.

Nešlo o bombový útok

Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel uviedol, že pravdepodobnou príčinou explózie je únik plynu. Uistil, že nešlo o bombový útok, ale nešťastnú nehodu. Podľa agentúr sa zrejme vznietila cisterna s plynom zaparkovaná pred hotelom. Explózia zničila niekoľko poschodí budovy a veľká časť vonkajšieho múru je strhnutá.

„Čo sa stalo je veľmi poľutovaniahodné, skaza, strata životov i zranení. Ešte raz by som ale chcel vyzdvihnúť rýchlosť, s ktorou občania i úrady začali rokovať, napísal prezident v sobotu (7. 5.) popoludní na twitteri.

V hoteli s 96 izbami sa v čase výbuchu nenachádzali žiadni turisti, pretože bol v rekonštrukcii. Obnoviť prevádzku mal však po dvojročnej pauze na budúci týždeň, a v budove sa preto nachádzalo veľa ľudí.

„V čase nešťastia pracovalo v objekte 51 zamestnancov,“ povedal na tlačovej konferencii Roberto Enriquez Calzadilla, hovorca vlastníka hotela.

Jeden z najluxusnejších v meste

Tým je turistická podnikateľská dcérska spoločnosť kubánskej armády Grupo de Turismo Gaviota. Spoločnosť uviedla, že príčinu výbuchu vyšetruje. Hotel Saratoga sa považoval za jedno z najluxusnejších zariadení v meste.

V minulosti v tomto hoteli bývali významní politici, podnikatelia či celebrity. V posledných rokoch však hotel prišiel o časť hnuteľnej klientely pre otvorenie nových zariadení v kubánskej metropole.

Výbuch v známom hoteli prišiel vo chvíli, keď sa Kuba snaží oživiť svoje dôležité odvetvie cestovného ruchu zničené pandémiou koronavírusu. Cestovný ruch sa začal začiatkom tohto roka čiastočne zotavovať, ale vojna na Ukrajine obmedzila príchody ruských turistov, ktorí vlani tvorili takmer tretinu turistov prichádzajúcich na Kubu.

Budova bola postavená v roku 1880 ako obchodné stredisko a v roku 1933 bola renovovaná a prestavaná na hotel. Luxusný podnik sa z hotela stal v roku 2005.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet