Na hlavný obsah

Vyše 90 percent Poliakov podporuje prijímanie utečencov z Ukrajiny

Postoj k nim je pozitívny druhý mesiac po sebe.

Vyše 90 percent Poliakov podporuje prijímanie utečencov z Ukrajiny
Utečenci utekajúci pred vojenským konfliktom na Ukrajine kráčajú na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Medyka. Foto: TASR/AP

Približne 91 percent Poliakov podporuje prijatie utečencov z vojnou zmietanej Ukrajiny, vyplýva z výsledkov najnovšieho prieskumu. Píše o tom agentúra PAP.

Len štyri percentá Poliakov sú proti prijímaniu ľudí utekajúcich pred vojnou, ktorú vedie Rusko proti ich východnému susedovi, uvádza prieskum poľského inštitútu CBOS.

Autori prieskumu uviedli, že postoj voči utečencom prichádzajúcim do Poľska z Ukrajiny zostal v krajine takmer jednomyseľne pozitívny už druhý mesiac po sebe.

Zhruba 75 percent respondentov uviedlo, že ľudia, ktorí do Poľska ušli pred vojnou na Ukrajine, zostávajú v ich susedstve, píše PAP.

Prieskum tiež preukázal, že medzi Poliakmi panuje nejednota v predpovediach, či ukrajinskí utečenci zostanú v Poľsku. Presvedčenie, že krajinu opustia, keď sa vojna skončí, pritom mierne prevažuje (45 percent ku 40 percentám).

Prieskum sa uskutočnil medzi 28. marcom a 7. aprílom na vzorke 1030 respondentov, spresňuje PAP. Poľsko už prijalo viac než 3,09 milióna ľudí, ktorí z Ukrajiny utiekli pred ruskou vojenskou inváziou, informovala v pondelok (2. 5.) ráno poľská pohraničná stráž.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet