Na hlavný obsah

Vysokým krvným tlakom trpí každý štvrtý Slovák

Mnohí však o tom ani len netušia.

Bolesti hlavy, nespavosť či občasné bolesti na hrudníku nemusia byť zo stresu. Príčinou môže byť vysoký krvný tlak. Na Slovensku ním trpí každý štvrtý človek.

Mnohí však o ňom ani len netušia. Na potrebu kontroly krvného tlaku aspoň raz za rok upozorňuje Svetový deň hypertenzie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vysoký krvný tlak nebolí a práve preto ho často diagnostikujú neskoro. Na zanedbané preventívne prehliadky doplatil aj Juraj. V 49 rokoch dostal infarkt myokardu.

„Viem z vlastnej skúsenosti, že ten pocit, ten strach z toho, že sa dozviem zlú informáciu je jednoducho na nič. Ale keď človek vie, na čom je, je to vždy lepšie, ako len tak si vravieť, že to bude dobré,“ hovorí Juraj Sabo, pacient liečený na vysoký krvný tlak.

Artériovou hypertenziou trpia najmä muži vo veku 35 až 50 rokov. Práve tí často nad preventívnou prehliadkou mávnu rukou.

Na pozore by sa pritom mali mať, ak žijú v strese, sú obézni, fajčia alebo mávajú bolesti hlavy či pociťujú tlak na hrudi.

„Vysoký krvný tlak znamená, že krv prúdi v organizme pod vysokým tlakom a poškodzuje všetky cievy. Srdce a cievy sú schopné toto vydržať dosť dlhú dobu, ale nie naveky. Po niekoľkých rokov nekontrolovanej hypertenzie dochádza ku komplikáciám ako je zlyhanie srdca, cievne mozgové príhody, zlyhanie obličiek,“ opisuje Eva Goncalvesová, prednostka Kardiologickej kliniky LF UK a Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb.

Preto je dôležité, aby hypertenziu včas rozpoznali a liečili. Ideálny krvný tlak je 120 na 80. Ak tlakomer ukáže hodnoty vyššie ako 140 na 90, treba sa objednať k lekárovi. Neliečený krvný tlak môže podľa sexuologičky ovplyvniť aj intímny život.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko