Na hlavný obsah

Výstavba mrakodrapov dostane v Bratislave nové pravidlá, panoráma sa musí zachovať

Odborníci navrhli päť variantov zónovania.

Chaotická výstavba mrakodrapov v Bratislave dostane nové pravidlá. Magistrát predstavil Urbanistickú štúdiu rozvoja mesta. Dôležitým princípom je zachovanie panorámy, aby vjazd do hlavného mesta nevzbudzoval šok a zdesenie.

Chaotické a nekoncepčné. Aj takto komentujú návštevníci hlavného mesta a niektorí odborníci, umiestenie a výškové rozdiely niektorých budov v Bratislave postavených po revolúcii. Najnovšia urbanistická štúdia by mala vniesť do budúcej výstavby poriadok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Schválením výškovej regulácie získava koncepčný materiál, ktorý prináša zásady a princípy výškovej regulácie a umiestňovania stavieb v meste. Nie je to len o samotnej výške, ale aj o princípe budovania kompaktného mesta,“ vysvetlil riaditeľ územného plánovania, Metropolitný inštitút BA Martin Berežný.

„Toto bude komplikácia, keď sa budú snažiť stavať budovy v takzvaných stabilizovaných územiach. Keďže dnes už spĺňajú nejaké kritériá, už nebudú môcť postaviť také vysoké domy,“ spresnil urbánny geograf Adrian Gubčo.

Odborníci navrhli päť variantov zónovania. Rovnomerný typ zástavby vytvorí súvislý celok, z ktorého nevyčnievajú príliš vysoké budovy. Výškové budovy by po novom nemali prekrývať siluetu Malých Karpát. Najvyššia budova v hlavnom meste by mohla merať maximálne 160 metrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny