Na hlavný obsah

Vzácna hrobka germánskeho kniežaťa sa vrátila na Slovensko

Ostali tam zachované aj textílie a kože.

Po 15 rokoch sa na Slovensko vrátila hrobka germánskeho kniežaťa. Archeológovia ju objavili v roku 2006 v Poprade – v Matejovciach. Vzácny nález má 1 600 rokov a konzervovali ho odborníci v Nemecku. Teraz sa vracia domov.

Drevené trámy majú 1 600 rokov. Vo štvrtom storočí tvorili konštrukciu podzemnej hrobky. Aby sa nerozpadli, odborníci v Nemecku ich celých 15 rokov konzervovali špeciálnou metódou.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Technológia vysúšania historických driev, ktorú vyvinuli špeciálne kvôli tomuto nálezu, a ktorá je vlastne úsporná finančne. Ale, predovšetkým, je veľmi šanovlivá k tomu historickému drevu, ktoré si zachováva hodnoty pre vedecký výskum,“ uviedol archeológ Karol Pieta.

V hrobke zostali zachované aj textílie a kože. O živote vo štvrtom storočí prezradia vedcom najviac. Napríklad aj to, že táto tapiséria sa na Slovensko dostala z niekdajšej Rímskej ríše.

„Bežne sa na Slovensku, ale aj vôbec v Európe, zachováva organický materiál len málo. Preto pre nás práve tá hrobka, to drevo úžasné a tie organické veci, sú veľkým pokladom. Na tých brvnách vieme sledovať stopy po otesávaní, presne vieme, akým spôsobom robili tie drevá, ako ich opracovávali,“ vysvetlila archeologička Tereza Štolcová.

Všetok materiál sa v hrobke zachoval vďaka viacerým náhodám, ku ktorým patrilo vykradnutie aj zatopenie hrobky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko