Na hlavný obsah

Vznikla piata Orbánova vláda, maďarskí ministri zložili sľub

Predsedu vlády vymenovala prezidentka.

Vznikla piata Orbánova vláda, maďarskí ministri zložili sľub
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Zložením sľubu ministrov v maďarskom Národnom zhromaždení vznikla v utorok (24. 5.) oficiálne piata vláda premiéra Viktora Orbána. Ministrov na návrh predsedu vlády vymenovala prezidentka Katalin Nováková. Informuje o tom spravodajský server origo.hu.

Pred zložením sľubu Orbán predstavil poslancom parlamentu ministrov svojej vlády, zdôvodnil ich výber a prezentoval ich úlohy.

Premiér v následnom prejave zdôraznil, že kabinet nebude mať ľahkú úlohu, pretože sa ešte ani neskončila koronavírusová pandémia, v susednej krajine zúri vojna a Maďarsko sa nemôže spoliehať na pomoc z Európskej únie. Zdôraznil však, že vládnuca strana získala v parlamentných voľbách rekordnú podporu voličov.

Viacerí ministri ostali na svojich postoch

Na poste vicepremiéra zostal Zsolt Semjén, agrárny rezort povedie István Nagy, ministrom vnútra je opäť Sándor Pintér. János Lázár sa stal ministrom výstavby a investícií, novým ministrom obrany je Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Rezort justície naďalej bude riadiť Judit Vargová a o vedenie ministerstva kultúry a inovácií požiadal Orbán Jánosa Csáka. Rezort vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí povedie staronový šéf diplomacie Péter Szijjártó, ktorý bude zodpovedný aj za dostavbu atómovej elektrárne v Paksi.

Ministrom premiérovej kancelárie zostáva Antal Rogán a na čele úradu vlády bude aj naďalej minister Gergely Gulyás. Mihály Varga zostáva na čele rezortu financií, ministerstvo technológií a priemyslu povedie László Palkovics. Mártona Nagya poveril premiér riadením rezortu hospodárskeho rozvoja a Tibor Navracsics bude riadiť územný rozvoj a využitie únijných zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet