Na hlavný obsah

WHO: Šíreniu opičích kiahní sa dá predísť, plošné očkovanie nie je potrebné

Verejnosť by nemala byť prehnane znepokojená.

WHO: Šíreniu opičích kiahní sa dá predísť, plošné očkovanie nie je potrebné
Jazva na ramene po očkovaní proti pravým kiahniam. Foto: TASR/AP

Šíreniu opičích kiahní možno v krajinách, ktoré nie sú oblasťami pôvodného výskytu, stále zamedziť, ak zdravotnícke úrady zavedú tie správne opatrenia. Uviedla to v piatok (27. 5.) Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

„Domnievame sa, že môžeme šírenie infekcie ľahko skrotiť, ak teraz zavedieme tie správne opatrenia,“ uviedla riaditeľka WHO pre globálnu pripravenosť na infekčné choroby Sylvie Briandová. Podľa odborníčky z WHO Rosamundy Lewisovej medzi vhodné opatrenia patrí trasovanie prípadov či izolácia infikovaných ľudí.

Ochoreniu sa dá zabrániť

Podľa predstaviteľov WHO sa štáty nachádzajú v časovom okne, kedy možno šíreniu choroby zabrániť. Vírus opičích kiahní sa navyše medzi ľuďmi neprenáša ľahko. Preto by sa verejnosť nemala znepokojovať. „Nie je to Covid-19,“ povedala Briandová.

Podľa predstaviteľov WHO aktuálne nie je potrebné spustiť masovú kampaň očkovania proti opičím kiahniam. Očkovanie však odporúča ľuďom, ktorí mali blízky kontakt s infikovaným. WHO chce posilniť dostupnosť vakcíny proti tejto chorobe.

Organizácia teraz eviduje zhruba 200 potvrdených prípadov infekcie v 20 krajinách, kde sa predtým choroba nevyskytovala.

Zdravotnícke služby v jednotlivých krajinách zatiaľ evidujú ochorenia prevažne s miernymi príznakmi. Vyššie riziko vzniku ochorenia s vážnym priebehom hrozí u tehotných žien, detí či ľudí s problémami s imunitou.

Opičie kiahne majú miernejšie príznaky

Opičie kiahne sú vírusové ochorenia podobné pravým kiahňam, zvyčajne ale majú miernejšie prejavy. Prvýkrát ich zaznamenali v Konžskej demokratickej republike v 70. rokoch minulého storočia a teraz sa vyskytujú v častiach strednej a západnej Afriky. Donedávna sa v iných častiach sveta choroba vyskytovala len zriedka.

Medzi príznaky patrí horúčka a vyrážky. Vírus sa šíri predovšetkým blízkym kontaktom a podľa predchádzajúcich vyhlásení Briandovej sa zistilo viacero výskytov u mužov, ktorí mávajú pohlavný styk s mužmi.

Podľa Organizácie Spojených národov pre boj s AIDS (UNAIDS) sa ale pravdepodobne infikovali pri tesnom fyzickom kontakte s niekým, kto už vírus dostal. Organizácia zdôraznila, že infikovať sa môže ktokoľvek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet