Na hlavný obsah

Z Azovstaľu evakuovali vyše 260 ukrajinských vojakov, boli medzi nimi aj zranení

Časť vojakov ostáva na mieste.

Z Azovstaľu evakuovali vyše 260 ukrajinských vojakov, boli medzi nimi aj zranení
Metalurgický komplex Azovstaľ v Mariupole. Foto: TASR/AP

Vyše 260 ukrajinských vojakov vrátane 53 zranených sa podarilo evakuovať z obkľúčených oceliarní Azovstaľ v Mariupole. Oznámila to námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová podľa svetových agentúr.

Päť desiatok ranených podľa nej zamierilo do mesta Novoazovsk na územie proruskej separatistickej Doneckej ľudovej republiky, kde ich ošetria. Ďalších 211 evakuovaných previezli humanitárnym koridorom do Olenivky, ktorá sa podľa stanice CNN nachádza pod kontrolou ruských síl.

Moskva už skôr oznámila, že Rusko súhlasilo s evakuáciou zranených ukrajinských vojakov z Azovstaľu do zdravotníckych zariadení v meste Novoazovsk. Kyjev až doteraz dohodu o evakuačnom koridore s ruskými silami obkľúčeného metalurgického komplexu nekomentoval.

Podľa nočného vyjadrenia Maljarovej pokračuje misia na záchranu zvyšných ukrajinských obrancov v metalurgickom komplexe.

Ten predstavuje poslednú baštu ukrajinského odporu v strategicky dôležitom prístavnom meste na juhovýchode Ukrajiny, ktoré je teraz pod kontrolou ruských inváznych síl.

Agentúra Reuters o niečo skôr informovala o tom, že Azovstaľ opustilo asi 10 autobusov s ukrajinskými vojakmi, ktorí zostávali v obkľúčenom hutníckom komplexe.

Misia splnená

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl uviedol, že ukrajinskí vojaci v Mariupole splnili svoju bojovú misiu.

„Vrchné vojenské velenie nariadilo veliteľom jednotiek umiestnených v Azovstale, aby chránili životy personálu. Operácia na záchranu ukrajinských obrancov zablokovaných vo vnútri závodu pokračuje,“ oznámil generálny štáb podľa agentúry Unian. Bojovníkov označil za „hrdinov našej doby“.

„Tým, že držali pozície pri Azovstale, nedovolili nepriateľovi v presune až 17 práporových taktických skupín (okolo 20 000 ľudí) na iné smery. Narušili tým (okrem iného) realizáciu plánu na rýchle dobytie Záporožia,“ dodal štáb.

Maljarová tiež dala najavo, že rad ukrajinských obrancov v Azovstale zostáva a ukrajinské úrady sa snažia tiež o ich záchranu.

„Vďaka obrancom Mariupolu sme získali kritický dôležitý čas na vytvorenie rezerv, preskupenie síl a prijatie pomoci od partnerov. Obrancovia Mariupolu splnili všetky úlohy stanovené velením,“ cituje CNN Maljarovú, podľa ktorej chcú ukrajinské úrady dostať vojakov späť v rámci výmeny zajatcov.

Krátko po námestníčke šéfa rezortu obrany sa k situácii v Azovstale vyjadril prezident Volodmyr Zelenskyj, ktorý rovnako naznačil, že tam zostávajú obrancovia.

„Vďaka akciám ukrajinskej armády – ozbrojeným silám Ukrajiny, tajnej služby, vyjednávacieho tímu, Medzinárodného výboru Červeného kríža a OSN dúfame, že sa nám podarí zachrániť životy našich mužov,“ uviedol Zelenskyj podľa CNN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet