Na hlavný obsah

Z Floridy odštartovala raketa Falcon 9 s českou družicou

Na palube ponesie aj Hurvínka.

Z Floridy odštartovala raketa Falcon 9 s českou družicou
Raketa Falcon 9, ktorú poslal do vesmíru Space X. Foto: SITA/AP

Z Floridy v stredu (23. 5.) okolo 20.35 h SELČ odštartovala raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX. Tá má na palube okrem iného českú družicu Planetum-1. Jej súčasťou je popri kamerách, čidlách a vysielačkách tiež miniatúrna sklenená bábka Hurvínka. Informovala o tom organizácia Planetum, vďaka ktorej družica vznikla.

Podľa nej je satelit veľmi malých rozmerov triedy Cubesat unikátny tým, že sa úplne zameriava na vzdelávanie žiakov základných a stredných škôl.

Podľa organizátorov projektu je Planétum-1 „prvý čisto edukatívne zameraný satelit na svete“. Postava Hurvínka má žiakom priblížiť fungovanie satelitu vo vesmíre. V pražskom planetáriu sa potom žiaci základných a stredných škôl budú oboznamovať s tým, ako možno družicu vysielať a ako od nej prijímať signály.

Údaje z čidiel a výsledky meraní družice budú môcť využívať vysokoškolskí študenti vo svojich bakalárskych a diplomových prácach.

Česká družica má tiež aktívny systém orientácie, ktorý vznikol v spolupráci s Výskumným a skúšobným leteckým ústavom. Vďaka tomu má mať česká družica podľa platformy Planetum najlepšie výsledky v orientácii medzi satelitmi porovnateľnej veľkosti.

Družica bude obiehať okolo Zeme vo výške 520 kilometrov a bude na ňu stále svietiť Slnko, vďaka čomu bude bez prestávky nabíjať svoje akumulátory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet