Na hlavný obsah

Z prístavu v Mariupole odplávalo 5 zahraničných lodí, tvrdí Rusko

Podrobnosti ruský rezort zahraničia neuviedol.

Z prístavu v Mariupole odplávalo 5 zahraničných lodí, tvrdí Rusko
Na snímke prístav v Mariupole. Foto: ČTK/ABACA

Z prístavu v ukrajinskom Mariupole, ktorý aktuálne okupujú ruské jednotky, už odplávalo päť zahraničných lodí. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničných vecí bez uvedenia podrobností.

Ukrajinské prístavy, ktoré Rusi blokujú, sa ocitli v centre pozornosti pre obavy, že problémy s vývozom obilia z Ukrajiny prispejú k zvýšeniu cien potravín a prehĺbia ich nedostatok v niektorých krajinách. Tvrdenie Moskvy o vyplávaní lodí nemožno nezávisle overiť.

„Ruskí ženisti v utorok (24. 5.) odmínovali mariupolský prístav a odborníci ruskej Čiernomorskej flotily odstránili z plavebnej dráhy ukrajinskú pohraničnú hliadkovú loď, ktorú potopili členovia pluku Azov. Vďaka tomu mohlo päť zahraničných lodí vyplávať na more,“ oznámila na stredajšom (25. 5.) brífingu hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová.

Ruské ministerstvo obrany v stredu večer okrem toho oznámilo, že otvorí námorné koridory pre preplávanie lodí. Koridory majú fungovať denne od 08: 00 do 19:00 moskovského času (07:00 až 18:00 nášho času) po trase z Mariupolu a prístavov Cherson, Mykolajiv, Čiernomorsk, Očakiv, Odesa a Južne, uviedlo ministerstvo podľa agentúry Interfax.

Blokáda ukrajinských prístavov ruskou čiernomorskou flotilou môže vyvolať celosvetovú potravinovú krízu, varuje OSN. Ukrajina je jedným z najväčších vývozcov obilia, kukurice a slnečnicového oleja na svete. Ruská invázia tieto dodávky prerušila a v prístavných skladoch v Odese sa nahromadili státisíce ton pšenice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet