Na hlavný obsah

Začali sa prijímacie pohovory na stredné školy

Najväčší záujem je o gymnáziá.

Začali sa prijímacie pohovory na stredné školy. Prvé kolo potrvá do štvrtka (5. 5.). Deviataci majú tradične najväčší záujem o gymnáziá. Najmenej ich oslovili stredné odborné školy sklárske, záhradnícke či rybárske. Niektoré odbory sa už roky nedarí spopularizovať.

Najmodernejšia tréningová hala na Slovensku a spolupráca s praxou. Aj to prispieva k vysokému záujmu o štúdium na súkromnej strednej škole polytechnickej v Nitre.

„Máme okolo 180 prihlášok a myslime, že je to práve tým, že v súčasnosti už ponúkame odbory, ktoré sú veľmi žiadané na trhu práce. Majú však aj veľkú perspektívu do budúcnosti,“ uviedla riaditeľka SSOŠ polytechnickej DSA v Nitre Oľga Hodálová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zatiaľ čo niektoré školy si žiakov doslova vyberajú, iné o nich majú núdzu a niektoré odbory roky nedokážu naplniť.

Ministerstvo školstva odbory s najnižším záujmom, po ktorých je však v praxi dopyt, pravidelne zverejňuje.

„Žiaci v nich sú normatívne financovaní viac o 10 percent. Taktiež podporujeme kariérne poradenstvo ako účinný nástroj motivácie žiakov, aby študovali v odboroch požadovaných na trhu práce,“ povedala zástupkyňa tlačového odboru ministerstva školstva Renáta Vítková.

Ani to však nepomáha spopularizovať odbory ako pekár, cukrár či mäsiar. Záujemcov v Nitre sa nedarí pritiahnuť ani duálnym vzdelávaním či vynovenými dielňami. Uchádzači prijímačky nerobia, záujem je nižší ako počet žiakov, ktorých môžu prijať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko