Na hlavný obsah

Zákaz dúhových vlajok na štátnych budovách? Poslanec Gyimesi predložil taký návrh

Matovič s ním súhlasí.

Zákaz dúhových vlajok na štátnych budovách? Poslanec Gyimesi predložil taký návrh
Dúhová vlajka.

Koaličnú zmluvu rešpektuje čoraz menej poslancov. Najnovšie sa medzi nich zaradil Györg Gyimesi (OĽANO). Do parlamentu predložil návrh, ktorý by pod hrozbou pokuty zakazoval vyvesiť na štátne budovy dúhovú vlajku, čo je symbol hnutí, ktoré bojujú za práva sexuálnych menšín.

Poslanec to urobil bez súhlasu koaličných partnerov a za asistencie Tomáša Tarabu, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke Mariana Kotlebu.

Do zákona o štátnych symboloch navrhuje dvojica doplniť paragraf, ktorý pod hrozbou pokuty 7 000 eur zakazuje na štátnych budovách umiestňovať symboly propagujúce akýkoľvek druh sexuálnej orientácie.

Tie v minulosti ako prejav solidarity vyvesil v deň dúhového pochodu opakovane úrad ombudsmanky, no napríklad aj náš zastupiteľský úrad v Budapešti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Koaličným poslancom neprekáža iba podoba zákona, ale aj spôsob, akým ho do parlamentu doručili. Bez dohody v koalícii, materskom klube a za asistencie poslanca z Kotlebovej kandidátky.

Za predkladanie zákonov na vlastnú päsť už v minulosti z klubu OĽANO vyhodili Martina Čepčeka. V tomto prípade sa však previnilca zastal priamo predseda hnutia. Igor Matovič označil návrh za správny. Na rozdiel od premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ktorému sa zdá nepotrebný.

Bývalé verejné ochrankyne práv vyvesením dúhovej vlajky upozorňovali na diskrimináciu sexuálnych menšín. Ambíciu zlepšiť legislatívu v oblasti majetkových práv si dala vláda do svojho programu, no zatiaľ s podobným návrhom neprišla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko