Na hlavný obsah

Záplavy a zosuvy pôdy v Indii a Bangladéši si vyžiadali už desiatky životov

Zaplavilo tisíce dedín.

Záplavy a zosuvy pôdy v Indii a Bangladéši si vyžiadali už desiatky životov
Muž na po domácky vyrobenom člne v zaplavených uliciach Bangladéšu. Foto: ČTK/ZUMA

Silné dažde spôsobili v niektorých častiach Bangladéša a Indie rozsiahle záplavy a zosuvy pôdy. Podľa úradov o život tento týždeň prišlo v súvislosti s extrémnym počasím okolo 60 ľudí, uviedla agentúra AFP.

Záplavy na severovýchode Bangladéša sú najhoršie za takmer 20 rokov, uviazli v nich zhruba dva milióny ľudí. V regióne Sylhet zaplavilo najmenej 100 dedín, keď povodňová voda prichádzajúca zo severovýchodnej Indie pretrhla hlavnú hrádzu na rieke Barak. O život prišlo najmenej desať osôb.

Mnohé časti Bangladéša a susedné regióny v Indii sú náchylné na záplavy. Odborníci tvrdia, že klimatická zmena zvyšuje pravdepodobnosť výskytu extrémnych poveternostných javov po celom svete.

Podľa indických úradov pre riešenie katastrof v Indii za posledný týždeň pri záplavách, zosuvoch pôdy a búrkach zahynulo približne 50 ľudí. V štáte Ásám, ktorý susedí s Bangladéšom, zomrelo pri zosuvoch a záplavách najmenej 18 ľudí. Povodne tam zasiahli približne 3 200 dedín a viac ako 850 000 ľudí.

V štáte Bihár, západne od Ásámu, zahynulo pri štvrtkových (19. 5.) búrkach najmenej 33 ľudí. Bihár tento týždeň zasiahla tiež vlna intenzívnych horúčav, keď teploty dosahovali 40 stupňov Celzia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet