Na hlavný obsah

Zdražovanie cítia aj školské jedálne, ceny obedov sa zatiaľ všade nezvyšujú

Kvalitné potraviny tam môžu byť vzácnosťou.

Zdražovanie potravín má dôsledky aj na školské jedálne. Musia v nich variť tak, aby sa zmestili do predpísaného limitu. Keďže ceny prudko rastú, zvažujú, čo kúpiť, aby to bolo lacnejšie. Môže sa teda stať, že kvalitné a zdravé potraviny sa v školských porciách stanú vzácnosťou.

Kým doteraz v školskej jedálni v Chorvátskom Grobe mohli dopriať deťom kvalitu vo forme napríklad čerstvého lososa alebo teľaciny raz za dva týždne, teraz si to môžu dovoliť iba raz za šesť týždňov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Keď sa bavíme o cenách na úrovni niekde spred roka, tak vieme povedať, že ryby stúpli pomaly na dvojnásobok. Čerstvé mäso rastie tempom 35 až 45 % a takisto sa to týka aj mliečnych výrobkov. To sú výrobky, ktoré požívame na dennej báze,“ špecifikoval Tomáš Ruc, vedúci školskej jedálne v ZŠ Javorová alej v Chorvátskom Grobe.

„Zatiaľ sa ceny obedov zvyšovať nejdú. Veríme, že sa s tým nejako popasujeme a nepôjde to na úkor kvality. My sa snažíme viesť deti k zdravšiemu stravovaniu a táto situácia nám môže uškodiť,“ zamyslela sa Silvia Hikkerová, riaditeľka tejto ZŠ.

Pokiaľ sa budú tie náklady zvyšovať, sú rodičia ochotní priplatiť si za obed? „Ak budeme chcieť zachovať kvalitu toho jedla, tak budeme musieť, žiaľ,“ odpovedal jeden z rodičov.

To, koľko peňazí môžu školy minúť na nákup jedla, určuje ministerstvo školstva. Jedálne majú na výber z troch cenových pásiem – podľa veku žiakov. Na základe toho potom aj rodičia platia za obedy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko