Na hlavný obsah

Zelenskyj: Macron pri rokovaniach s Putinom zlyhal

Uviedol to v rozhovore s talianskou televíziou.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a ukrajinská hlava štátu Volodymyr Zelenskyj.
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a ukrajinská hlava štátu Volodymyr Zelenskyj.Foto: TASR/AP/koláž RTVS
Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Francúzsky prezident Emmanuel Macron ako sprostredkovateľ v rokovaniach o ukončení ruskej invázie na Ukrajine zlyhal. V rozhovore s talianskym televíznym kanálom RAI 1 to podľa ukrajinského webu Jevropejska pravda povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Chcel dosiahnuť určité výsledky ako sprostredkovateľ. Nenašiel ich z našej strany, ale iba zo strany Ruska,“ uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský líder tiež podľa ukrajinských médií ako zbytočnú odsúdil Macronovu snahu pomôcť Vladimirovi Putinovi v tom, aby si za cenu ústupkov zo strany Ukrajiny „zachoval tvár“. „Nie sme pripravení niekomu niečo zachovávať a prichádzať preto o územie. Je to strata času,“ vyhlásil Zelenskyj.

Zelenskyj doplnil, že v priebehu rokov sa mnohí európski lídri snažili nájsť cestu k Putinovi a k Rusku. Tieto pokusy Zelenskyj prirovnal k snahe európskych politikov z čias druhej svetovej vojny, ktorí chceli vyhovieť vodcovi nacistického Nemecka Adolfovi Hitlerovi a dovolili mu „premýšľať o novom prerozdelení sveta“.

https://twitter.com/zeliansiji/status/1525147891257462788

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba predtým v rozhovore zverejnenom listom Financial Times povedal, že Ukrajina počas vojny s Ruskom zvýšila svoje ambície.

Predtým by za víťazstvo pokladala zatlačenie ruských vojsk späť do pozícií pred útokom z 24. februára. Teraz, ak zvíťazí v bitke o Donbas na východe krajiny, bude dosť silná, aby si kládla za cieľ oslobodenie celého svojho územia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet