Na hlavný obsah

Zelenskyj: Ukrajinská armáda sa nevzdá, kým nedobyje späť celé územie Donbasu

Ukrajina sa bráni všetkými dostupnými prostriedkami povedal.

Zelenskyj: Ukrajinská armáda sa nevzdá, kým nedobyje späť celé územie Donbasu
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovára ľuďom prostredníctvom videa. Foto: SITA/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na sobotu (29. 5.) v reakcii na dobytie mesta Lyman na severe Doneckej oblasti ruskými vojskami zopakoval, že ukrajinská armáda sa nevzdá, kým nedobyje späť celé územie Donbasu.

Podľa ranného hlásenia ukrajinského generálneho štábu Rusko v Doneckej oblasti pokračuje v ofenzíve, vrátane raketových útokov. Ruská armáda tam opäť v niektorých oblastiach ostreľovala aj civilnú infraštruktúru, uviedol generálny štáb.

Situácia na Donbase je ťažká, povedal

„Ak si okupanti myslia, že Lyman alebo Severodoneck budú ich, tak sa mýlia,“ povedal Zelenskyj v nočnom videoprejave. „Donbas bude ukrajinský, bude tam viať iba ukrajinská vlajka a žiadna iná,“ zdôraznil podľa agentúry DPA.

Dodal, že ukrajinská armáda bráni krajinu všetkými dostupnými prostriedkami. „Robíme všetko pre posilnenie armády,“ povedal ukrajinský prezident.

Situáciu na Donbase označil Zelenskyj však za veľmi ťažkú s ohľadom na ruské raketové útoky. „Moskva tam používa maximum delostrelectva a záloh,“ povedal.

Podľa gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdája je pod neustálym ostreľovaním mesto Severodonieck, kde sa vedú boje v uliciach.

Ukrajinci odrazili osem útokov

Hajdaj tiež v sobotu (28. 5.) ráno uviedol, že v tomto východnom regióne je asi 10 000 ruských vojakov. Podľa agentúry Reuters nemožno tento údaj vierohodne overiť.

Podľa ranného hlásenia ukrajinského generálneho štábu ukrajinská armáda za uplynulý deň odrazila osem útokov na Donbase, zničila päť tankov, desať obrnených vozidiel a štyri ďalšie vozidlá ruských ozbrojených síl.

„Nepriateľ pokračuje vo vyskladňovaní zastaraných zbraní a vojenského vybavenia zo skladovacích stredísk pre mobilizačné nasadenie. Vo Voronežskej oblasti sa cvičia záložníci,“ uviedol tiež generálny štáb.

V piatok (27. 5.) ukrajinský generálny štáb potvrdil stratu mesta Lyman na severe Doneckej oblasti, keď uviedol, že sa tu teraz Rusi za pomoci delostrelectva pokúšajú upevniť svoje postavenie. Ruské jednotky pokračujú v snahe obkľúčiť Severodoneck a Lysyčansk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet