Na hlavný obsah

Žilina sa chce zbaviť nevýhodného partnera v parkovacej spoločnosti

Mestu prekáža, že nemá v spoločnosti rozhodovací podiel.

Mesto Žilina sa chce zbaviť nevýhodného partnera v parkovacej spoločnosti. Spoločníkom je firma, za ktorou stojí vplyvný podnikateľ. Mestu prekáža, že nemá v spoločnosti rozhodovací podiel. Radnica podala trestné oznámenie a žiadosť o vystúpenie zo Žilinskej parkovacej spoločnosti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Žilinská samospráva je jedným z dvoch spoločníkov v súkromnej Žilinskej parkovacej spoločnosti. Aj keď vlastní väčšinový obchodný podiel, na základe spoločenskej zmluvy z roku 2008 však nemá rozhodovací vplyv.

„Dlhodobo cítime, že mesto nemá všetky informácie, cítime, že nedokážeme obhajovať svoje práva a záujmy. Toto všetko nás vedie k tomu, že dnes považujeme za správne konať,“ hovorí Peter Fiabáne (nezávislý) primátor Žiliny.

Mesto chce preto zo spoločnosti vystúpiť. Jej partnerom je firma SIRS development, za ktorou stojí podnikateľ George Trabelssie. Radnica tiež podala trestné oznámenie pre podozrenie z finančných machinácii.

Žilinská parkovacia spoločnosti totiž požičala takmer 5,7 milióna eur ďalšej firme, aj keď mesto o tom nevedelo.

„Podali sme trestné oznámenie. Nám sa to javí ako porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku,“ vyhlásil Slavomír Trnkócy, právny zástupca mesta Žilina.

Podľa žilinskej samosprávy firma úver nespláca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny