Na hlavný obsah

Zlatú palmu v Cannes získal film Trojuholník smútku švédskeho režiséra Östlunda

Östlund získal Zlatú palmu už druhýkrát.

Zlatú palmu v Cannes získal film Trojuholník smútku švédskeho režiséra Östlunda
Švédsky režisér Ruben Östlund získal Zlatú palmu za film Triangle of Sadness na slávnostnom udeľovaní cien na tohtoročnom medzinárodnom filmovom festivale vo francúzskom Cannes. Foto: TASR/AP

Zlatú palmu pre najlepší film na tohtoročnom 75. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes získala snímka Triangle of Sadnes (Trojuholník smútku). Jej režisérom je Švéd Ruben Östlund.

Östlund získal Zlatú palmu už druhýkrát, tentoraz za satirickú snímku o triednych vzťahoch a západnej spoločnosti. O výsledkoch usporiadateľ festivalu informoval na twitteri.

O hlavnú cenu sa uchádzalo 21 snímok

Druhú najprestížnejšiu cenu Grand Prix získali rovným dielom Francúzka Claire Denisová za film Stars at noon a najmladší účastník súťaže Belgičan Lukas Dhont za film Blízko (Close).

Cenu za réžiu si odnáša Juhokórejčan Potom Čchan-uk za snímku Heeojil gyeolsim (Decision to leave).

Cenu za najlepší herecký výkon získala Zar Amír Ebrahímíová pôvodom z Iránu za úlohu vo filme Holy Spider (Les Nuits de Mashhad). V snímke podľa skutočných udalostí si zahrala novinárku. Príbeh sa venuje viacnásobnému vrahovi, ktorý sa zameriava na sexuálne pracovníčky v iránskom meste Mašhad.

Herečka žije od roku 2008 vo Francúzsku, pri preberaní ceny poďakovala, že ju krajina prijala, uviedla AFP.

Najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe podľa poroty podal Song Kang-ho z Južnej Kórey vo filme Beurokeo (Broker). Snímka zachytáva rodinu, ktorá sa snaží nájsť nový domov pre opustené dieťa.

Päťdesiatpäťročný herec hral tiež v snímke Parazit, ktorý vyhral Zlatú palmu pred tromi rokmi.

O hlavnú cenu sa tento rok v Cannes uchádzalo celkovo 21 snímok. O víťazoch rozhodovala porota, ktorej predsedal francúzsky herec Vincent Lindon.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet