Na hlavný obsah

Zlepšiť digitálne zručnosti seniorov má projekt za 70 miliónov eur

Seniori majú o technológie záujem.

Zlepšiť digitálne zručnosti seniorov má projekt za 70 miliónov eur
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zlepšenie digitálnych zručností seniorov by mal priniesť projekt ministerstva investícií, na ktorý pôjde takmer 70 miliónov eur z plánu obnovy.

„Nielenže vyškolíme a zlepšíme digitálne zručnosti vyše 172 000 seniorov, ale úspešným absolventom školení odovzdáme aj nakonfigurované a prispôsobené tablety, ktoré budú pre nich vstupnou bránou do online sveta,“ priblížila vo štvrtok (12.5.) ministerka informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

Žiadne digitálne zariadenie nevlastní 41 percent seniorov

Na projekte v prípravnej fáze spolupracuje ministerstvo s Jednotou dôchodcov Slovenska a verejnými vysokými školami. Školenia budú mať jednotnú metodiku a budú pozostávať zo štyroch hlavných vzdelávacích okruhov. A to základná práca s digitálnym zariadením, vyhľadávanie informácií, komunikácia online a informačná bezpečnosť.

„Finišujeme s prípravnou fázou a do konca júna počítame s vyškolením prvých tisíc seniorov,“ avizovala Remišová. O detailoch bude ministerstvo informovať v najbližších týždňoch.

„Náš projekt na zlepšovanie digitálnych zručností seniorov je v mnohom revolučný. Nielenže ich vyškolíme, ale úspešným absolventom školení odovzdáme aj nakonfigurované a prispôsobené tablety, ktoré budú pre nich vstupnou bránou do online sveta,“ dodala.

Rezort si dal vypracovať kvantitatívny prieskum na vzorke takmer 600 respondentov. Vyplynulo z neho, že 41 % slovenských seniorov vo veku 65 – 88 rokov nevlastní žiadne digitálne zariadenie – počítač, smartfón ani tablet.

Slovenskí seniori digitálne zariadenia používajú najčastejšie na vyhľadávanie informácií na internete, videohovory, posielanie e-mailov alebo čítanie online médií.

Seniori majú o technológie záujem

Len menej ako 15 % ich používa digitálne zariadenia na náročnejšie úlohy, ako napríklad internetbanking, online nakupovanie či komunikáciu s úradmi.

Prieskum ukázal, že seniori príliš nedôverujú mediálnemu obsahu – tretina opýtaných (33 %) nevie definovať, ktoré médium je dôveryhodné, respektíve nedôveruje žiadnemu. Každý piaty respondent sa nikdy nestretol s pojmom dezinformácia alebo hoax.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že seniori vnímajú digitálne technológie pozitívne. Až 97 % z tých, ktorí vlastnia takéto zariadenie, potvrdilo, že technológie považujú za dôležitú súčasť moderného života.

Vyše 90 % súhlasí s názorom, že by im digitálne technológie uľahčili kontakt s blízkymi a každodenný život. Sedem z desiatich seniorov má záujem rozvíjať svoje digitálne zručnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko