Na hlavný obsah

Zlo ako texaský masaker je dôvodom na ozbrojenie, nie na odzbrojenie, vyhlásil Trump

Trump odmieta výzvy na sprísnenie kontroly zbraní.

Zlo ako texaský masaker je dôvodom na ozbrojenie, nie na odzbrojenie, vyhlásil Trump
Na archívnej snímke bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump v piatok (27. 5.) odmietol výzvy na sprísnenie kontroly zbraní. Povedal, že slušní Američania by mali mať strelné zbrane, ktoré potrebujú na obranu pred „zlom“.

Trump to vyhlásil na výročnom zjazde Národného združenia držiteľov zbraní (NRA) v texaskom Houstone. A to len niekoľko dní po masakri, ktorý sa odohral v tomto štáte na základnej škole s bilanciou 22 mŕtvych vrátane útočníka.

„Existencia zla v našom svete nie je dôvodom na odzbrojenie občanov, ktorí dodržiavajú zákony. Existencia zla je naopak jedným z najlepších dôvodov na ozbrojenie občanov dodržiavajúcich zákony,“ povedal Trump členom NRA.

„Všetci sa musíme spojiť, republikáni aj demokrati – v každom štáte a na každej úrovni vlády -, aby sme konečne posilnili naše školy a ochránili naše deti. Teraz potrebujeme, aby sa v školách v celej tejto krajine zhora nadol zrekonštruovala bezpečnosť,“ dodal podľa tlačovej agentúry AFP exprezident.

Na zjazde NRA vystúpili aj guvernér Texasu Greg Abbott a senátor tohto južanského štátu Ted Cruz.

NRA čelí korupčnému škandálu

Masaker, ktorý spáchal strelnou zbraňou 18-ročný útočník v texaskom meste Uvalde, opäť rozprúdil búrlivú diskusiu o kontrole zbraní v USA. Strelec si pušku typu AR-15 zakúpil legálne.

NRA je považovaná za najmocnejšiu organizáciu na ochranu práv držiteľov zbraní v krajine. Jej vplyv sa však oslabil, keďže sa zmieta v právnych sporoch súvisiacich s korupčným škandálom.

Podľa archívu o násilí páchanom strelnými zbraňami sa tento rok v Spojených štátoch odohralo 214 prípadov masovej streľby. Patrí medzi ne aj rasistický masaker v supermarkete v černošskej štvrti Buffala v štáte New York, ktorý sa odohral 14. mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet