Na hlavný obsah

Znečistenie prostredia má na svedomí 9 miliónov obetí ročne, uvádza štúdia

Je ich viac než obetí covidu.

Znečistenie prostredia má na svedomí 9 miliónov obetí ročne, uvádza štúdia
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Znečistenie životného prostredia prispieva každý rok na svete k úmrtiu zhruba 9 miliónov ľudí. Uvádza to štúdia, ktorú zverejnil magazín The Lancet Planetary Health.

Znečistenie tak podľa vedcov stojí za každým šiestym úmrtím na svete. Mimoriadne zlé údaje vykazujú hlavne chudobnejšie krajiny v Afrike či Ázii, uviedla agentúra Reuters.

V posledných rokoch rastie predovšetkým počet úmrtí, ktoré súvisia s „modernými podobami znečistenia“. Ide napríklad o zhoršenú kvalitu ovzdušia v dôsledku priemyselných aktivít či rastu rozmeru miest.

V porovnaní s rokom 2000 je počet týchto úmrtí o 66 % vyšší. Len na znečistené ovzdušie pripadá zhruba 6,5 milióna úmrtí a počet ďalej rastie.

Celkový počet úmrtí, ku ktorým prispieva zhoršený stav životného prostredia, sa ale od roku 2015 príliš nemení. „Zlou správou však je, že ani neklesá,“ uviedol šéf Globálneho centra pre pozorovanie znečistenia so sídlom v Bostone Philip Landrigan.

Na vrub znečistenia ide zhruba rovnaký počet úmrtí ročne ako v prípade fajčenia a trvalého vystavenia dymu z cigariet. Napríklad v súvislosti s covidom zomrelo vo svete 6,7 milióna ľudí.

Úmrtiam sa dá predísť

Zlá kvalita životného prostredia podľa vedcov prispieva k vzniku radu ochorení, napríklad zlyhaniu srdca, rakovine a ďalším ochoreniam pľúc či cukrovke.

„Ide o úmrtia, ktorým možno predísť,“ uviedla dekanka zdravotníckej fakulty na univerzite Georgea Washingtona Lynn Goldmanová. Autori štúdie odporúčajú zavedenie prísnejšieho sledovania a vyhodnocovania znečistenia a striktnejšej vládnej regulácie.

Domnievajú sa však, že štáty nerobia všetko, čo je v ich silách, aby problém vyriešili, a vážnosť problému nedoceňujú. „Znečistenie, zmena klímy a strata biodiverzity sú tesne previazané,“ uviedla jedna z autoriek štúdie Rachael Kupková.

Najväčší vplyv na úmrtia má zhoršená kvalita životného prostredia v chudobnejších krajinách. Najväčší počet úmrtí, ktoré súvisia so znečistením, v prepočte na obyvateľa zaznamenali v roku 2019 Čad, Stredoafrická republika a Niger. V Európe najhorší údaj vykazuje Bulharsko, ktoré sa umiestnilo v globálnom porovnaní na siedmom mieste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet