Na hlavný obsah

Znečistenie rieky Slaná sa dá vyriešiť. Otázne je, kto to zaplatí

Do bane priteká kubický meter vody za minútu.

Rieka Slaná v okrese Rožňava je už viac ako dva mesiace znečistená a sfarbená do oranžova. Jedným z najrýchlejších riešení by bol technický zásah v bývalej bani. Práve z nej vyteká kontaminovaná voda priamo do rieky. Problémom však je, kto to zaplatí.

Do bane priteká kubický meter vody za minútu. Treba ju však vyviesť na povrch. Banskí záchranári po zásahu priamo v bani povedali, že to je možné.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Technicky sa bude dať vyriešiť, samozrejme, odklon tej banskej vody, aby vytekala smerom na štôlňu Jozef. Bude to technicky náročnejšie, treba dať vhodné technické riešenia k tomu,“ vysvetlil Marián Paulík, vedúci pohotovostnej služby HBZS.

Ak sa voda vyvedie na povrch, z bane by malo vytekať menej znečistenej vody do rieky Slaná. „Treba tam spraviť úpravy v banskom diele, čo sa týka jeho výstuže a aj výstroja toho diela,“ dodal Paulík.

Baňa sa už viac ako 10 rokov nevyužíva. Spravuje ju štátny podnik Rudné bane. „Otázne je však, kto toto opatrenie zastreší a prefinancuje. Keďže Rudné bane nie sú pôvodcom znečistenia ani za vzniknutú situáciu nenesú žiadnu zodpovednosť,“ uviedol v stanovisku riaditeľ baní Peter Žitňan.

Rezort hospodárstva oslovil so žiadosťou o pomoc pri financovaní zásahu ministerstvo životného prostredia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny