Na hlavný obsah

Zomrel český herec Josef Abrhám

Skonal necelý rok po úmrtí manželky Libuše Šafránkovej.

Zomrel český herec Josef Abrhám
Na archívnej snímke český herec Josef Abrhám. Foto: ČTK/Tomáš Zezulka

Vo veku 82 rokov zomrel známy český herec Josef Abrhám. Ten sa počas svojej kariéry preslávil najmä ako doktor Blažej v seriáli Nemocnica na okraji mesta. Preslávila ho aj hlavná postava filmu Vrchní, prchni! Informáciu o jeho úmrtí priniesol v utorok (17. 5.) server novinky.cz.

Web idnes.cz pripomenul, že pre choré srdce a iné komplikácie bol v poslednej dobe Abrhám upútaný na vozík. Po vlaňajšom úmrtí manželky Libuše Šafránkovej sa stiahol do úzadia.

Jeho filmová kariéra sa rozbehla rýchlo. Pred kamerou Abrhám debutoval vo filme Strop (1961) v réžii Věry Chytilovej. Ako mladého ho preslávili filmy Velká cesta (1963), Každý den odvahu (1964), Dita Saxová (1967) či Pension pro svobodné pány (1967).

Sedemdesiate roky priniesli Partii krásného dragouna (1970), Holku na zabití (1975) či populárnu komédiu komédiu Marečku, podejte mi pero! (1976). Legendárnymi sú však najmä filmy Kulový blesk (1978) a spomenutý Vrchní, prchni! (1981).

Abrhám sa tiež predstavil v úlohe spisovateľa a dramatika Karla Čapka v životopisnej dráme Člověk proti zkáze (1989).

Josef Abrhám sa narodil 14. decembra 1939 v Zlíne. S Libušou Šafránkovou má syna Josefa Abrháma mladšieho, ktorý je režisér, scenárista a producent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet