Na hlavný obsah

Zomrel kardinál Angelo Sodano, dlhoročný štátny sekretár Vatikánu

Mal 94 rokov.

Zomrel kardinál Angelo Sodano, dlhoročný štátny sekretár Vatikánu
Zomrel kardinál Angelo Sodano, dlhoročný štátny sekretár Vatikánu. Foto: ČTK

Kardinál Angelo Sodano, jedna z najvplyvnejších postáv Katolíckej cirkvi a vatikánsky štátny sekretár za vlády dvoch pápežov, Jána Pavla II. a Benedikta XVI., zomrel v sobotu (28. 5.) v Ríme vo veku 94 rokov.

Informoval o tom server Vatican News. Podľa neho Sodano zomrel v súvislosti s koronavírusom, ktorý zhoršil jeho zdravotný stav podlomený dlhodobými zdravotnými problémami.

Sodano pôsobil v rokoch 1991 až 2006 ako vatikánsky štátny sekretár, čo je pozícia rovnocenná predsedovi vlády. Syn talianskeho poslanca vstúpil do služieb Vatikánu v roku 1959.

Tri desaťročia sa venoval diplomacii

Tri desaťročia sa venoval diplomacii, najprv na nižších postoch v Ekvádore, Uruguaji a Čile, kam sa vrátil ako nuncius (veľvyslanec) v roku 1977, počas čilskej diktatúry Augusta Pinocheta. Koncom 80. rokov sa vrátil do Vatikánu, aby sa postavil do čela pápežovej diplomacie.

Sodano bol veľmi aktívny. „Nikdy nemá času nazvyš. Keď vám podáva ruku, už sa pozerá na tretiu osobu,“ opísal jeho nabitý program historik a diplomat František Xaver Halas.

V rokoch 2005 až 2019 bol dekanom kardinálskeho kolégia, ktoré okrem iného zvoláva takzvané konkláve. Na ňom sa po smrti alebo odstúpení pápeža volí nová hlava Katolíckej cirkvi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet