Na hlavný obsah

Zomrel známy český sexuológ Radim Uzel

Prehral boj s rakovinou žalúdka.

Zomrel známy český sexuológ Radim Uzel
Na snímke dnes už zosnulý český sexuológ Radim Uzel. Foto: ČTK/Doležal Michal

Vo veku 82 rokov zomrel známy český lekár, sexuológ a publicista Radim Uzel. Informoval o tom v utorok (3. 5.) web idnes.cz. Uzel dlhšiu dobu bojoval s vážnymi zdravotnými problémami – konkrétne s rakovinou žalúdka.

Podľa denníka Blesk Uzel zomrel v noci z nedele na pondelok vo Fakultnej nemocnici v Motole. „Dedo zomrel z nedele na pondelok (1. 5. na 2. 5.) v motolskej nemocnici,“ potvrdil denníku jeho vnuk Jan Uzel. Dodal, že pohreb bude v rodinnom kruhu.

Idnes.cz pripomenul, že Radim Uzel sa na verejnosti ukázal naposledy 7. marca 2022. Vtedy sa zúčastnil na odovzdávaní štátnych vyznamenaní na Pražskom hrade. Od prezidenta Miloša Zemana dostal medailu Za zásluhy.

Uzel pôsobil ako sexuológ, vysokoškolský profesor a súdny znalec. Počas svojho života vystupoval v mnohých televíznych i rozhlasových reláciách. Publikoval aj v tlači a napísal tiež mnoho odborných i populárnych kníh o antikoncepcii, plánovanom rodičovstve či poruchách plodnosti.

Uzel na seba okrem odbornosti upozornil aj kontroverznými výrokmi, za ktoré ho kritizovali. V rozhovore pre DVTV povedal, že „muž je od prírody zviera,“ a ženy mali počítať s tým, že muži sú od prírody agresívnejší a podľa toho sa zariadiť.

Tiež povedal, že po zadku potľapkal desiatky zdravotných sestier a nepovažuje to za nevhodné. „Niekedy to môže predstavovať utuženie medziľudských vzťahov,“ dodal podľa idnes.cz. Uzel kritizoval aj pohľad, že by mal si muž vyžiadať od ženy súhlas pred pohlavným stykom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet