Na hlavný obsah

Zvieratá neznámeho pôvodu už nebude možné registrovať

Ochranári sa búria.

Zvieratá neznámeho pôvodu už nebude možné registrovať
Ilustračná snímka - chov jahniat. Foto: TASR

Neregistrovaným chovom má byť koniec. Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS) od augusta nebude akceptovať hospodárske zvieratá s neznámym pôvodom. Chce mať pod kontrolou zdravie ľudí aj zvierat. Nové usmernenie však postavilo do pozoru ochranárov zvierat.

Dnes platí, že ak chovateľ nemá hospodárske zviera registrované, môže dostať pokutu a tiež nariadenie, aby ho zaregistroval. Od augusta sa to má zmeniť. Kozy, ovce a ošípané s neznámym pôvodom už nebude možné podľa tohto usmernenia dodatočne registrovať v centrálnej evidencii.

„Nám ide o to, aby sme vedeli pôvod toho zvieraťa a naozaj odkiaľ pochádza, lebo niektoré choroby ako africký mor ošípaných a vtáčia chrípka môžu prísť práve z oblasti, kde je nákaza,“ povedal Jozef Bíreš zo ŠVPS.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ide aj o nariadenie z Európskej únie, ktorá chce chrániť zdravie ľudí. Postavili sa však proti nemu ochranári. Na Slovensku funguje niekoľko azylov, ktoré zachraňujú hospodárske zvieratá zo zlých podmienok. Hoci majú zvieratá registrované, pýtajú sa, ako budú môcť po auguste prijať ďalšie.

„Poznám, aká je realita. Je naivné si myslieť, že všetky zvieratá budú registrované. Sú chovatelia, ktorí ani netušia, že potrebujú mať registrovanú farmu. Majú doma malé prasatá alebo majú vonku minikozy,“ uviedla Lenka Kmeťová, zakladateľka pracovnej skupiny na ochranu zvierat.

Jozefa Bíreša sa RTVS preto pýtala, ako sa inšpektori od augusta vysporiadajú s neregistrovanými zvieratami. Jeho odpoveď sa s tým, čo je na papieri nezhodovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko