Na hlavný obsah

Silné zemetrasenie v Pakistane a Afganistane má vyše 900 obetí

Juhovýchodné provincie Afganistanu sú najviac zasiahnuté.

Bilancia zemetrasenia, ktoré v stredu (22. 6.) skoro ráno (pred polnocou na stredu SELČ) zasiahlo východ Afganistanu a časť susedného Pakistanu, vzrástla na 950 mŕtvych a 610 zranených. Podľa agentúry Reuters to uviedol predstaviteľ afganského úradu pre riešenie katastrof.

„Silné zemetrasenie otriaslo štyrmi obvodmi provincie Paktika, zabilo či zranilo stovky našich občanov a zničilo desiatky domov,“ uviedol na twitteri hovorca vlády islamistického hnutia Taliban.

Sila zemetrasenia dosahovala 6,1 stupňa, uviedla americká geologická služba USGS. Otrasy podľa nej vychádzali z hĺbky okolo 51 kilometrov a epicentrum sa nachádzalo na východe Afganistanu, 44 kilometrov od mesta Chóst blízko hraníc s Pakistanom.

Otrasy pocítilo v okruhu asi 500 kilometrov približne 119 miliónov ľudí v Pakistane, Afganistane a Indii, uviedlo na twitteri Európske stredomorské seizmologické stredisko (EMSC).

Cítili to aj v Kábule

Výrazne zasiahnutá je podľa všetkého juhovýchodná afganská provincia Paktika. Tam agentúra pre katastrofy patriace pod vládu islamistického hnutia Taliban evidovala 100 mŕtvych a 250 zranených. Podľa tlačovej agentúry Báchtar však len v tejto časti krajiny otrasy zabili 155 ľudí. Pakistanské úrady v prvých hodinách po zemetrasení bilanciu obetí nezverejnili. Neskôr sa počty udávali v číslach presahujúcich 250 ľudí. Aktuálny počet je vyše 950.

Podľa svedectiev zverejnených na internetových stránkach EMSC a užívateľov na twitteri boli otrasy cítiť v afganskom hlavnom meste Kábule aj v pakistanskej metropole Islamabad.

„Silné a dlhé otrasy,“ napísal jeden zo svedkov z Kábulu na webe EMSC. „Bolo to silné,“ uviedol ďalší svedok z mesta Péšávar, ktorý leží na severozápade Pakistanu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet