Na hlavný obsah

Aké sú praktické rady pre absolvovanie letnej dovolenky?

Letná turistická sezóna sa bude od posledných dvoch rokov líšiť.

Aké sú praktické rady pre absolvovanie letnej dovolenky?
Ilustračná fotografia. Foto: SITA/AP

V rámci krajín Európskej únie prišlo k uvoľneniu opatrení už pred niekoľkými mesiacmi. „Zdá sa, že bude letná turistická sezóna iná, ako sme zažili za posledné dva roky, a podľa môjho názoru sa veľmi blíži k tomu, čo sme poznali ešte pred pandémiou,“ vysvetlil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Upozorňuje však, že s pandémiou koronavírusu ešte nemusí byť koniec. V čase neskoršieho leta či začiatkom jesene by sa mohla opäť prejaviť. Aj preto je podľa neho stále dôležitá obozretnosť turistov a sledovanie obmedzení a opatrení danej krajiny.

Ako doplnil predseda Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Roman Berkes, začiatkom hlavnej sezóny sa v destináciách,  ktoré ponúkajú cestovné agentúry, všetky obmedzujúce opatrenia uvoľnia. V Chorvátsku, Turecku a v Grécku ich už zrušili.

Niektoré letecké spoločnosti ešte stále môžu od turistov požadovať na letisku a v lietadle prekrytie dýchacích ciest rúškom.

Berkes odporúča ešte pred nákupom zájazdu si overiť poistenie proti insolventnosti cestovnej kancelárie. Pozor si treba dávať aj na ponuky cestovných kancelárií alebo subjektov ponúkajúcich tieto služby s dlhodobo nižšou cenou, alebo vysokými nelogickými zľavami, pretože môžu signalizovať problém s predajom.

Pre pomoc v núdzi

Rezort diplomacie pripomína pre prípadnú potrebu pomoci v zahraničí dobrovoľnú registráciu na svojej webovej stránke.

Krádeže cestovných dokladov a finančných prostriedkov sú bežnou štandardnou praxou najmä vo väčších mestách s vysokou mierou kriminality. Igor Pokojný z konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí upozorňuje na okamžité nahlásenie krádeže cestovných dokladov polícií, aby sa predišlo ich zneužitiu. Odporúča tiež si spraviť kópie cestovných dokladov.

Dovolenkári by mali byť obozretní pri používaní núdzového čísla slovenských veľvyslanectiev. „Odporúčam nezneužívať tento kontakt na zisťovanie, kedy a aký bar je otvorený, prečo nemá wifi, alebo aká rýchlosť je povolená je na ktorej ceste povolená,“ vysvetlil Pokojný. Tie slúžia na pomoc v núdzových situáciách.

Letná turistická sezóna a bezpečnosť

Ministerstvo dôrazne neodporúča cestovať do ôsmich krajín – Líbya, Irak, Sýria, Afganistan, Sudán, Jemen, Mjanmarsko a Ukrajina. V nich má obmedzené možnosti pomoci slovenským občanom. Všetky informácie sú dostupné na webe MZVEZ.

Všeobecne by sa turisti mali vyhýbať krajinám s vojnovým konfliktom. „Je to, samozrejme, Ukrajina, hoci aj tam treba zdôrazniť, že jej rôzne časti sú viac alebo menej bezpečné,“ priblížil Klus.

Zvážiť cestovanie ministerstvo zahraničných vecí odporúča aj do viacerých ázijských a afrických krajín, prípadne ich treba opustiť. Ide napríklad o Sudán či Saudskú Arábiu. „Sú oblasti, z ktorých jednoznačne treba odísť čo najskôr. Do takýchto odporúčaní sme zaradili aj Egypt,“ vysvetľuje štátny tajomník.

Odporúčanie k Egyptu sa však týka len konkrétnych oblastí, medzi ktoré patrí západný Egypt a sever Sinajského polostrova. Avšak, aj mimo týchto oblastí je vhodné sa pred každou cestou poradiť so svojimi sprievodcami.

Do Chorvátska pôjdu štyria policajti

Adrián Havelka z Prezídia Policajného zboru informoval o vysielaní policajtov do Chorvátska počas turistickej sezóny. Už 14. júna odcestujú štyria policajti na dvoch služobných vozidlách. „Slovenskí policajti budú pôsobiť na dvoch miestach. Dvaja budú v Trogire a ďalší dvaja v oblasti Crikvenice,“ doplnil.

V hliadkach budú spoločne s chorvátskymi kolegami do polovice septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko