Na hlavný obsah

Ako prvý opísal činnosť krvného obehu. William Harvey zomrel pred 365 rokmi

Mnohí skeptici jeho teóriu kritizovali.

Ako prvý opísal činnosť krvného obehu. William Harvey zomrel pred 365 rokmi
Anglický lekár a anatóm William Harvey (portrét). Foto: commons.wikimedia.org

Presným opisom krvného obehu spôsobil revolúciu v medicíne a položil základy pre modernú fyziológiu. Od úmrtia anglického lekára a anatóma Williama Harveyho v piatok (3. 6.) uplynulo 365 rokov.

William Harvey sa narodil 1. apríla 1578 v meste Folkestone v grófstve Kent. Vyrastal v početnej rodiny, ktorá čítala 9 detí – z nich bol práve on najstarším.

Študoval na jednej z fakúlt Cambridgeskej univerzity, kde v roku 1597 získal bakalára z umenia. Následne cestoval po Európe až zakotvil na Univerzite v Padove, vtedy v jednej z najrenomovanejších univerzít v Európe.

Počas štúdia medicíny sa zoznámil s Hieronymom Fabriciom – talianskym priekopníkom v oblasti chirurgie a anatómie, ktorý bol známy ako otec embryológie. Okrem iného objavil chlopne v žilách, nevedel však zistiť, na čo slúžili.

Vtedajšia zdravotnícka verejnosť však vychádzala z teórie rímskeho lekára Galéna, ktorý tvrdil, že obeh krvi v organizme nie je možný.

S titulom doktora medicíny odišiel Harvey v roku 1602 z Padovy do Londýna, kde si založil vlastnú lekársku prax. Okrem toho pokračoval ďalej vo výskume objavu svojho učiteľa Fabricia.

Kráľovský lekár

O dva roky neskôr ho podľa internetovej encyklopédie Britannica prijali do Royal College of Physicians, čo bolo prestížne združenie lekárov. Neskôr sa stal aj predsedom združenia a ošetroval aj členov kráľovskej rodiny a bol osobným lekárom kráľa Juraja I. či Karola I.

Od roku 1609 takmer až do konca svojho života pôsobil ako prednosta Nemocnice svätého Bartolomeja v Londýne.

Vysvetlenie systému uzatvorenej cirkulácie krvi v organizme predstavil v roku 1628 v publikácii Exercitatio Anatomica de Motu Cordis et Sanguinis in animalibus (Anatomická štúdia pohybu srdca a krvi v zvieratách). Jeho objav mu priniesol uznanie v celej Európy, konzervatívni zástancovia Galénovej teórie ho však kritizovali.

Knihu mu vydali v Nemecku, v Anglicku sa na jeho dielo pozerali skepticky a nikto mu ju nechcel publikovať. Toto dielo možno považovať za kľúčový krok smerom k modernej medicíne.

Jeho teóriu sa podarilo definitívne potvrdiť až štyri roky po jeho smrti. S vynálezom mikroskopu sa talianskemu botanikovi a lekárovi podarilo v žabe odhaliť existenciu hustej siete pľúcnych kapilár, ktoré tvoria spojenie medzi žilami a tepnami a potvrdili uzavretý obehový systém v živočíchoch.

Zomrel 3. júna 1657 na následky mozgovej porážky vo veku 79 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet