Na hlavný obsah

Ako zvládajú ľudia prácu v horúčavách a aké sú povinnosti zamestnávateľa?

Pitný režim na pracovisku musí byť zabezpečený.

Ako zvládajú ľudia prácu v horúčavách a aké sú povinnosti zamestnávateľa?
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Cestári, stavbári či kuchári – horúčavy komplikujú prácu aj im. Napríklad vo fabrike U. S. Steel ponúkajú niektorým zamestnancom chladiace vesty. Ak teplota v tieni presiahne 30 stupňov Celzia, pitný režim na pracovisku je povinný zabezpečiť každý zamestnávateľ.

Príprava obedov pre 700 detí a v kuchyni viac ako 30 stupňov Celzia. Takto vyzerala situácia v jednej z košických školských jedální. „No je to náročná práca. Je tu horúco. Vôbec nemáme digestory, odsávanie, nič. Otvárame si okná, robíme si prievan,“ hovorí kuchárka Františka Dibďáková.

Zvykli sme si – aj takto reagovali oslovení cestári na otázku, akým spôsobom zvládajú prácu pri rozpálenom asfalte.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V závode U. S. Steel Košice podávajú zamestnancom počas horúčav okrem minerálnych vôd napríklad aj iontové nápoje. Pracovníkom tiež ponúkajú chladiace vesty alebo čelenky.

Povinnosťou zamestnávateľa je, aby v čase horúčav zabezpečil na pracovisku pitný režim. Zamestnancom môže zmeniť pracovný čas bez toho, aby im siahol na mzdu.

Podľa hygienikov sa zamestnávatelia k svojim povinnostiam pri vysokých teplotách väčšinou stavajú zodpovedne. Za minulý rok evidujú v tejto oblasti minimum podnetov. Konkrétne v Bratislave zaznamenali tri podnety, v Košiciach dva a v Banskej Bystrici jeden. Firmy museli nedostatky odstrániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko